GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo saveznu antimonopolsku tužbu protiv Applea

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo saveznu antimonopolsku tužbu protiv Applea
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 16:07
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Ministarstvo pravosuđa podnijelo je saveznu antimonopolsku tužbu protiv Applea, prema medijskim izvješćima, navodeći da tehnološki div nezakonito održava svoju dominaciju nad svojim iPhone ekosustavom tako što izbacuje konkurentske usluge drugih kompanija.

Apple je rekao da će se boriti protiv tužbe, za koju je rekao da "prijeti onome što jesmo i načelima koja izdvajaju Appleove proizvode na žestoko konkurentnim tržištima. Ako uspije, to bi spriječilo našu sposobnost da stvorimo tehnologiju kakvu ljudi očekuju od Applea."

Pobjeda SAD-a u ovom slučaju "također bi postavila opasan presedan, osnažujući vladu da preuzme tešku ruku u dizajniranju ljudske tehnologije", dodao je Apple u svojoj izjavi.

Dionice Applea pale su otprilike 3% nakon vijesti o tužbi koju je Ministarstvo pravosuđa podnijelo protiv 16 državnih odvjetnika.

Podnesak postavlja još jedan sukob između američke vlade i ikone iz Silicijske doline dok Bidenova administracija pokušava obuzdati moć Big Tech-a.

Ministarstvo pravosuđa tuži Google zbog optužbi protiv monopola, dok Savezna komisija za trgovinu tuži Amazon (AMZN) i Facebook (META) navodeći da također krše antimonopolske zakone.

Nova tužba DOJ-a podnesena u četvrtak predstavlja novu veliku prijetnju Appleovim različitim izvorima prihoda.

Apple generira najveći dio svoje gotovine prodajom svog izuzetno popularnog iPhonea, koji je činio 200,6 milijardi dolara od ukupnog prihoda tvrtke od 383,3 milijarde dolara u 2023. Ali Appleove usluge i hardver koji se veže uz iPhone također su nevjerojatno unosni.

Posao tvrtke s nosivim uređajima, domom i dodacima, koji uključuje prodaju Apple Watcha i AirPoda, prošle je godine generirao 39,8 milijardi dolara, dok je njezin rastući servisni posao, koji uključuje pretplate za stvari kao što su Apple Music+ i prodaja App Storea, donio 85,2 milijarde dolara.

Tužba DOJ-a dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je Europska komisija (EK) kaznila Apple s 2 milijarde dolara zbog navodnog kršenja zakona o tržišnom natjecanju u bloku. EK je tvrdila da je tvrtka nezakonito držala svoju dominaciju na štetu svojih konkurenata na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe.

Tagovi: Apple, Google, iphone, Meta, Alphabet
PROČITAJ I OVO
Google će u svoju web tražilicu ugraditi umjetnu inteligenciju
POTEZI
Google će u svoju web tražilicu ugraditi umjetnu inteligenciju
SAN FRANCISCO - Web div Google najavio je da će u svojim rezultatima pretraživanja prikazivati i odgovore generirane uz pomoć umjetne inteligencije.
Sud naredio Musku da mora opet svjedočiti o preuzimanju Twittera
NAREDBA
Sud naredio Musku da mora opet svjedočiti o preuzimanju Twittera
WASHINGTON - Američki Savezni sud naredio je da Elon Musk mora ponovno svjedočiti pred Komisijom za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC) o njegovom preuzimanju Twittera vrijednom 44 milijarde dolara.
Dionice Alibabe tonu zbog razočaravajućih rezultata
POTONUĆE
Dionice Alibabe tonu zbog razočaravajućih rezultata
PEKING - Dionice Alibabe pale su nakon što je neto dobit kineskog diva pala u četvrtom fiskalnom tromjesečju koje je završilo u ožujku.
Sonyjeva dobit pala, razočarala prodaja Playstationa 5
PAD
Sonyjeva dobit pala, razočarala prodaja Playstationa 5
TOKYO - Sony je u utorak izvijestio o padu godišnje dobiti od 7% u fiskalnoj godini 2023. zbog slabosti u svom odjelu za igre.
Booking.com će morati ispunjavati strože kriterije prema Zakonu o tržišnim uslugama
REGULATIVA
Booking.com će morati ispunjavati strože kriterije prema Zakonu o tržišnim uslugama
BRUXELLES - Europska komisija je u ponedjeljak označila platformu za iznajmljivanje smještaja Booking.com kao “nadzornika pristupa”, što sa sobom nosi veće obveze sukladno zakonu o digitalnim uslugama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE