DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Tečaj eura prema dolaru blizu najnižih razina u mjesec dana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.04.2019. - 17:43:25
LONDON - Tečaj eura u ponedjeljak se na međunarodnim tržištima zadržao blizu najnižih razina u mjesec dana prema dolaru jer su investitori na većem oprezu u pogledu izgleda za zajedničku europsku valutu pred ovotjednu sjednicu Europske središnje banke (ECB).

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,1228 dolara, što znači da je blago ojačao u usporedbi s prethodnim zatvaranjem tržišta.Time se zadržao blizu najniže razine u mjesec dana od 1,1183 dolara, na koje se spustio u jednom trenutku u prošlotjednom trgovanju.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, pogođen je većim zazorom od rizika i padom prinosa na državne obveznice. Jutros je u takvim okolnostima skliznuo blagih 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u petak, na 97,26 bodova.

Tečaj dolara prema jenu pritom je oslabio 0,3 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 111,385 jena. U petak je, pak, u jednom trenutku zabilježio najviše razine u tri tjedna od 111,825 jena nakon solidnog izvješća s američkog tržišta rada.

Sklonost investitora prema riziku uglavnom je bila prigušena na svjetskim valutnim tržištima, pri čemu je jen dobivao na privlačnosti ponajprije zbog jačanja zabrinutosti u pogledu izgleda za globalno gospodarstvo. Australski dolar oslabio je pak 0,1 posto prema američkom, u kontekstu pada cijena bakra.

Tečaj funte prema dolaru bio je u plusu blagih 0,1 posto, na 1,3050 dolara. Drži se tako i dalje blizu najnižih razina u tjedan dana zbog neizvjesnosti u vezi daljnjeg razvoja situacije na planu brexita.

U fokusu tržišta bit će ovotjedna sjednica Europske središnje banke (ECB) s koje ulagači očekuju nove smjernice, posebno u kontekstu strahova od globalne recesije i činjenice da su se prihosi na ključne 10-godišnje njemačke državne obveznice spustili ispod nula posto prvi put od 2016. godine.