SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Tamara Babun u Izvršnom odboru Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.06.2019. - 18:07:50
ZAGREB - Hrvatska producentica Tamara Babun pozvana je da se pridruži Izvršnom odboru Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata (FIAPF, Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films) na mandat od dvije godine. 

- Hrvatska udruga producenata (HRUP) već je više godina članica FIAPFa. Posljednjih nekoliko godina HRUP je imao odličnu suradnju s kolegama iz FIAPFa na pitanjima koja su zajednička svim filmskim producentima u zemljama članicama, recentnije najviše u pogledu novih direktiva EU. FIAPF je također iskazao bezrezervnu podršku hrvatskim producentima u doba najveće krize sustava financiranja kinematografije. FIAPF je prije ovogodišnjeg sastanka u Cannesu primao od svojih članica nominacije za članove u Izvršnom odboru. Tako je UO HRUPa nominirao mene i ta je nominacija prihvaćena. Moj će angažman podrazumijevati zasigurno još redovitiju komunikaciju HRUPa i FIAPFa, te nastavak i inteziviranje rada na pitanjima od zajedničkog interesa., rekla je tim povodom Tamara Babun.

 Međunarodni savez udruženja filmskih producenata (FIAPF) osnovan je 1933. godine, a okuplja 34 organizacije iz 27 zemalja svijeta. Cilj im je zastupati zajedničke ekonomske, pravne i regulatorne interese filmskih i TV produkcija sa pet kontinenata na kojima djeluju. Tako, između ostalog, FIAPF pomaže formirati politike i koordinirati akcije po pitanju zakonskih odredaba vezanih uz zaštitu autorskih prava i intelektualnog vlasništva, razvoja digitalnih tehnologija i njihovog utjecaja na vrijednost audiovizualnog sektora, regulaciju medija, pitanja trgovine i ostalih stvari koje su važne za cjelokupnu industriju. FIAPF se bavi i akreditiranjem te regulacijom međunarodnih filmskih festivala. Od 2009. godine na čelu ovog Međunarodnog saveza je producent Luis Alberto Scalella.

 Tamara Babun rođena je u Zagrebu. Nakon završene Privatne klasične gimnazije diplomirala je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti. Od 2006. godine bavi se filmom na različitim funkcijama u sektorima organizacije i produkcije. Od 2011. do 2015. godine bila je producentica programa za kontinuirano usavršavanje ZagrebDox Pro, od 2012. do 2016. radila je u Factumu na mjestu izvršne producentice. Koscenaristica je slovensko-hrvatsko-talijanskog transmedijskog projekta koji uključuje on-line serijal i dugometražni dokumentarni film iOtok o otoku Biševu.

Sudjelovala je u izradi teksta Preporuke Vijeća Europe za ravnopravnost spolova u AV sektoru te kao konzultantica u stvaranju RomArchivea, digitalnog arhiva romskog filma Romedia Fondacije iz Budimpešte. U Nadzornom je odboru Hrvatske udruge producenata i članica Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Početkom 2017. godine osnovala je produkcijsku kuću Wolfgang i Dolly.