SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROKOVI
 
Talijanski predsjednik dao rok za formiranje nove vlade
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.08.2019. - 07:25:49
RIM - Talijanski predsjednik Sergio Mattarella dao je političkim strankama novi rok do utorka za pokušaj formiranja nove vlade.

"U utorak ću održati nove konzultacije i donijeti potrebne odluke", rekao je Mattarella i naglasio da je jedina mogućnost vlada koja će na temelju programa dobiti povjerenje parlamenta.

"Kriza se mora riješiti jasnim odlukama i u kratkom roku", rekao je Mattarella nakon dvodnevnih konzultacija s čelnicima stranaka koje je pozvao nakon što je u utorak pala vlada Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S).

Mattarella želi strankama dati više vremena da vide mogu li formirati novu vladinu koaliciju koja bi imala većinu u parlamentu.

Podsjetimo, premijer Giuseppe Conte dao je ostavku ovaj tjedan nakon što je lider krajnje desne Lige Matteo Salvini najavio prekid koalicije s M5S i pozvao na prijevremene izbore.

Mattarella je razgovarao s političkim čelnicima da vidi postoji li mogućnost da se formira vladajuća koalicija ili su izbori, moguće potkraj listopada, jedini izlaz iz ove situacije.

Jedino Mattarella može raspustiti parlament i on je jasno dao do znanja da će to učiniti ako se stranke ne uspiju dogovoriti o formiranju nove vlade.