SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
AFERE
 
Tabaković: Diners Club falsifikovao dokumentaciju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.05.2017. - 15:04:34
BEOGRAD - Više nije reč o sumnji u neregularnosti, nego o falsifikovanoj dokumentaciji Diners Cluba koja je podneta i prilikom registracije za platnu instituciju, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Ono što je još značajnije je da ni novi vlasnik, koji je dve godine radio dubinsko snimanje pre kupovine, nije uspeo da otkrije da je reč o falsifikovanoj dokumentaciji", rekla je Tabaković na novinarsko pitanje o aferi Diners Cluba na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen majski izveštaj o inflaciji.

Guverner je istakla da NBS sa novim vlasnikom i svim nadležnim organizma radi ozbiljno i odgovorno na tome da se stvari reši, tako da trgovci ne budu oštećeni, da ugled Dinersa, koji je nesporan, ne bude na teritoriji Srbije doveden u pitanje, i da ne bude bilo kakvih mešetarenja u rešavanju tog problema.

"NBS će dati sve od sebe da ćemo onima koji su verovali da postoje savršene pljačke pokazati da savršena pljačka ne postoji, ali isto tako očekujem i podršku, a da to ne bude shvaćeno kao pritisak na pravosudne organe, da nam pomognu da jednom zauvek stavimo tačku na kompromitovanje finansijske industrije, finansijskih izveštaja, završnih računa i svih profesija koje su u taj posao uključene".

Tabaković je posebno naglasila da očekuje da ovaj slučaj neće "zbog nedostatka dokaza, ili zastarelosti slučaja ostati mrtvo slovo na papiru, i da će se krivci naći tamo gde im je mesto.

"Očekujem da svi u lancu koji su pomagali da se ovakva stvar desi budu krivično gonjeni i da ih stigne zaslužena kazna", rekla je guverner NBS.

Ona je navela da je NBS vrlo otvorena za sva pitanja medija i da se trudi da zajednički reaguje tako da nikada javnost ne uznemiri iznošenjem neproverenih činjenica, zbog čega se rešavanje ovog problema rešava u tišini.

Podsetila je da Diners u Srbiji postoji od 1992. godine i da je njihovo poslovanje bilo u nekom neregulisanom vakumu kada je NBS u pitanju, pošto nije nisu bili subjekt nadzora centralne banke, jer su poslovali registrovani po Zakonu o privrednim društvima do 2015. godine dok na snagu nije stupio Zakonu o platnim institucijama.
Diners Club international Beograd saopštio je početkom maja da su utvrđene brojne nepravilnosti u njenom poslovanju i finansijskim izveštajima, koje nisu bile vidljive pre nego što je kompanija prodata Erste Card Clubu sa sedištem u Zagrebu, zbog čega je pokrenut postupak provere i podnete prijave protiv bivših čelnika kompanije.