SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONFERENCIJA BSE
 
Tabaković: Bolje ponude na berzi nema zbog Zakona o privrednim društvima
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 07.11.2017. - 11:09:46
BEOGRAD - Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković najavila je projekat koji će ojačati ulogu Beogradske berze.

Otvarajuci konferenciju Beogradske berze "Upgrade in Belgrade", Tabaković je kazala da je reč o projektu koji je spojio NBS i Beogradske berze. Ne navodeći posebno o kakvom projektu je reč, Tabakovićeva je s neskrivenim zadovoljstvom govorila o jako dobroj saradnji sa čelnicima srpske berze. 

"Ne sećam se da sam za pet godina otvorila ovakvu konferenciju, možda je ovo i prva. Strast sa kojom smo sarađivali na novom projektu me je oduševila", navela je ona. 

Navodeći da NBS stoji na raspolaganju za svaku inicijativu da se srpsko tržište kapitala razvija i da se naši ulagači ne odvode van zemlje. 

"Nisam ja ovde pločica NBS koja je došla kod pločice Beogradske berze, nego sam ovde zbog ljudi prem kojima osećam obavezu. Institucije grade ljudi", navela je ona. 

Dodala je da želi da podrži da se investicije realizuju u zemlji, a ne da odvode ulagače van granica zemlje. Govoreći o tome da na Beogradskoj berzi nema mnogo tržišnog materijala, guvernerka NBS je upitala "hocemo li da priznamo gde je razlog za to"? 

"Da nije možda u Zakonu o privrednim društvima, u onim felerima, koje advokati koriste pri promeni vlasničke strukture unutar društva", kazala je ona. 

Kazala je da je NBS učinila mnogo u zakonodavnoj nadležnosti, da je postignuta makroekonomska, finansijska i politička stabilnost. 

"Ne volim reflektore, ima i mlađih i lepših, ali kada je posao u pitanju tu sam da se unapredi rad berze", kazala je Tabakovićeva.