SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Snažan rast nakon četiri tjedna pada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.06.2019. - 09:26:37
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, nakon četiri tjedna pada, jer ulagači očekuju da će američka središnja banka zbog slabosti gospodarstva uskoro smanjiti kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 4,7 posto, na 25.983 boda, dok je S&P 500 porastao 4,4 posto, na 2873 boda, a Nasdaq indeks 3,9 posto, na 7742 boda.

Snažan rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka uskoro smanjiti kamate jer niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Tako je u petak objavljeno da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 75.000, znatno manje od 185.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

"Izvješće o zapošljavanju ukazuje na slabosti, no gospodarstvo ostaje relativno robusno. Ovo izvješće moglo bi rezultirati bržom reakcijom Feda, što bi pružilo veću podršku nego ako središnja banka čeka dulje", kaže Peter Jenkovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Wall Street neprestano raste od utorka, kada je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će središnja banka djelovati prema potrebi, s obzirom na rizike od trgovinskog rata.