SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Rast na Wall Streetu, drugdje oprez
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.05.2019. - 09:58:05
NEW YORK - Na Wall Streetu je S&P 500 indeks prošloga tjedna porastao, drugi tjedan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima iz američkog gospodarstva i dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no na većini ostalih svjetskih burzi trgovalo se opreznije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,15 posto, na 26.504 boda, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 2.945 bodova, a Nasdaq indeks 0,2 posto, na 8.164 boda.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje podatku da je u travnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, znatno više od očekivanih 185.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,6 posto, najnižu razinu u 49 godina.

Američko gospodarstvo raste, raste i satnica

To pokazuje da američko tržište rada, kao i cijelo gospodarstvo, stabilno raste, i to bez jačanja inflacijskih pritisaka.

Naime, prosječna satnica porasla je u travnju 0,2 posto, kao i mjesec dana prije, pa je rast na godišnjoj razini iznosio 3,2 posto, manje nego što se očekivalo u anketi Reutersa.

"Vidimo da je rast zapošljavanja sve snažniji, pri čemu se čini da je inflacija sve slabija, što je vrlo čudno. Fed će najviše pratiti inflaciju, a sve dok je inflacija ispod trenda, to je dobro", kaže Jamie Cox, partner u tvrtki Harris Financial Group.

Polovicom tjedna američka središnja banka razočarala je ulagače jer je poručila da nema razloga za promjene u monetarnoj politici.

Nakon redovne sjednice Fed je u srijedu poručio da se rast gospodarstva nastavlja, da je tržište rada i dalje snažno te da bi inflacija mogla porasti dok se ciklus rasta gospodarstva bliži desetoj godini.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da bi središnja banka zbog slabljenja inflacijskih pritisaka mogla smanjiti kamatne stope do kraja godine.

No mnogi analitičari smatraju da je stajalište Feda ispravno.

"Fedu bi bilo doista teško objasniti zašto smanjuje kamatne stope kada je tržište rada tako snažno", kaže Joel Naroff, ekonomist u tvrtki Naroff Economic Advisors.

Uz to, tržište dionica podržano je boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Od gotovo 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti gotovo 1 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je više od 17 posto pa je nadoknadio sve gubitke od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog naznaka usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine te povećanja kamata američke središnje banke.

Rast indeksa posljednjih mjeseci ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američkog i globalnog gospodarstva.

A na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 posto, na 7.380 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 5.548 bodova. No frankfurtski DAX ojačao je 0,8 posto, na 12.412 bodova.

Na Tokijskoj je burzi pak Nikkei indeks ostao gotovo nepromijenjen, na 22.258 bodova.