SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta pala drugi tjedan zaredom zbog političkih nesigurnosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.09.2019. - 18:11:43
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica političkih nesigurnosti u Washingtonu i neizvjesnosti u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,4 posto, na 26.820 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1 posto, na 2.961 bod, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 7.939 bodova.

Najveći tjedni pad S&P 500 i Nasdaq indeksa od kolovoza posljedica je političke nesigurnosti u Washingtonu nakon što su zastupnici Demokratske stranke u Kongresu pokrenuli istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa.

Naime, izvješće zviždača ukazuje na to da je Trump koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020., ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a.
Prijava zviždača odnosi se na telefonski razgovor u kojem je Trump tražio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži Joea Bidena, najvjerojatnijeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020., i njegova sina Huntera koji je radio za plinsku kompaniju u Ukrajini.

Trump tvrdi da nije učinio ništa loše, dok ulagači s oprezom čekaju daljnji razvoj situacije.

„Početak istrage za mogući opoziv Trumpa unio je novu nesigurnost na tržišta, uz već postojeći trgovinski sukob SAD-a i Kine i moguću recesiju u SAD-u", kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Ulagači su suzdržani i zbog neprestanog niza oprečnih vijesti u vezi američko-kineskih trgovinskih pregovora.
Polovicom tjedna činilo se da napetosti popuštaju jer je Trump kazao da bi dogovor mogao biti postignut prije nego što se očekuje, dok je kineski ministar vanjskih poslova kazao da je Kina spremna kupovati više američkih proizvoda, a da je Trumpova vlada pokazala dobru volju izuzevši brojne kineske proizvode s liste onih kojima će povećati carine.

No, krajem tjedna ulagače je zabrinulo pisanje medija kako Trump razmatra mogućnost micanja dionica kineskih kompanija s američkih burzi, kao dio nastojanja da se smanje američke investicije u kineske kompanije.
Zbog toga su pale cijene dionica kineskih kompanija, kao što su Alibaba Holding i Baidu, a ojačala su strahovanja od novog rasta napetosti između Washingtona i Pekinga.

„Ako micanje kineskih dionica s američkih burzi izazove rasprodaju na burzi u Šangaju, to će stvoriti probleme za Kinu, a to bi moglo negativno utjecati na trgovinske pregovore", kaže Michael O′Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Trgovinski pregovori između SAD-a i Kine trebali bi se nastaviti 10. i 11. listopada u Washingtonu.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 1,1 posto, na 7.426 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,7 posto, na 12.380 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 5.640 bodova.

I na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao, za 0,9 posto, na 21.878 bodova.