SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Oprez nakon tri tjedna rasta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.09.2019. - 17:29:00
Zadnja izmjena: 22.09.2019. - 17:29:38
LONDON - Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer se smanjenje kamatnih stopa američkog Feda očekivalo, pa to nije znatnije utjecalo na tržišta, dok je ulagače zabrinuo odlazak kineske delegacije iz SAD-a prije nego što je bilo planirano.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 1,05 posto, na 26.934 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,5 posto, na 2.991 bod, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 8.117 bodova.

Prvi pad tih indeksa nakon tri tjedna rasta uslijedio je nakon što je američka središnja banka smanjila ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto.

To smanjenje kamata, drugo od početka godine, očekivalo se na tržištu, no Fedovo priopćenje razočaralo je one ulagače koji su očekivali nedvojbene signale da će središnja banka nastaviti smanjivati kamatne stope.

Procjene čelnika Feda pokazale su, naime, da očekuju da će kamate ostati u ovom rasponu tijekom cijele 2020. godine.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je, pak, da su izgledi za američko gospodarstvo povoljni, a da smanjenje kamata predstavlja osiguranje od rizika koji prijete zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i trgovinskih tenzija.

Kazao je da bi Fed mogao dodatno smanjiti kamate, ako gospodarstvo dodatno oslabi, ali da smatra da ovo smanjenje predstavlja samo umjerenu prilagodbu kamata, s obzirom da je tržište rada snažno, a da će se inflacija vjerojatno vratiti Fedovoj ciljanoj razini od 2 posto.

Daljnji potezi Feda „ovisit će o gospodarskim pokazateljima. Nemamo neki zadani smjer, odluke ćemo donositi iz sjednice u sjednicu", kazao je Powell, dodavši da će Fed prestati smanjivati kamate kada procjeni da je učinio dovoljno.

„Powell je obavio dobar posao objašnjavajući da se radi o prilagodbi usred ciklusa, ali da je Fed spreman učiniti više ako bude potrebno", kaže Mike O′Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Očekivanja u vezi smanjenja kamatnih stopa i nada ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine podržavaju najveću svjetsku burzu, pa je od početka godine S&P 500 indeks porastao gotovo 20 posto i trenutno je udaljen od rekordne razine, dosegnute krajem srpnja, oko 1 posto.

No, krajem prošloga tjedna indeksi su pali nakon što je otkazan posjet kineske poljoprivredne delegacije Montani, i to nakon trgovinskih pregovora u Washingtonu na nižoj razini i nakon što je predsjednik SAD-a Donadl Trump kazao kako želi postići cjelovit trgovinski sporazum, a ne samo dogovor o tome da Kina kupuje više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Kineska delegacija, koja je trebala idućega tjedna posjetiti američke poljoprivredne farme, vratit će se u Kinu ranije nego je bilo planirano.

Već mjesecima indeksi na Wall Streetu osciliraju ovisno o tome pristižu li signali o poboljšanju ili pogoršanju trgovinskih pregovora između dva najveća svjetska gospodarstva. Signali se često temelje na Trumpovim tweetovima.

"U potonjem slučaju, malo je više zabrinutosti jer je sada Kina donijela odluku, a ne Trump", kaže Willie Delwiche, strateg pri investicijskom društvu Baird.

Ulagači su bili oprezni i zbog napetosti na Bliskom istoku između Saudijske Arabije i Irana, nakon što je prošloga vikenda dronovim napadnuto najveće saudijsko naftno postrojenje zbog čega su znatno porasle cijene nafte.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.344 boda, dok je frankfurtski DAX ostao nepromijenjen, na 12.468 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,6 posto, na 5.690 bodova.

I na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks porastao, za 0,4 posto, na 22.079 bodova.