SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Nada u trgovinski dogovor SAD-a i Kine potaknula investitore
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.03.2019. - 09:14:50
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, pa je američki S&P 500 indeks u cijelom proteklom kvartalu zabilježio najveći dobitak od 2009.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 1,7 posto, na 25.928 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 2.834 boda, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 7.729 bodova.

Veći dio tjedna ti su indeksi bili pod pritiskom zbog niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od SAD-a i Kine, do eurozone i Japana.

Međutim, u posljednja dva dana prošloga tjedna cijene su dionica snažno porasle zahvaljujući vijestima o napretku u trgovinskim pregovorima SAD-a i Kine po svim otvorenim pitanjima, uključujući i prisilni transfer tehnologije.

U petak je u Peking završen novi krug pregovora, koje je američka strana nazvala konstruktivnima, a idućega tjedna razgovori će se nastaviti u Washingtonu.

Ulagače je ohrabrio i rast prinosa na 10-godišnje američke obveznice, zahvaljujući čemu su sada blago pozitivni u odnosu na prinose na tromjesečne trezorske zapise.

Od prošloga petka, naime, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi kreću ispod kratkoročnih.

Ako se takva kretanja nastave neko vrijeme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dvije godine gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

„Mogućnost skorašnjeg okončanja trgovinskog rata potaknula je povjerenje ulagača, pa je tržište završilo prvo tromjesečje s lijepim dobicima", kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

U prvom tromjesečju S&P 500 indeks porastao je 13,1 posto, što je njegov najveći kvartalni dobitak od trećeg tromjesečja 2009. godine.

Dow Jones ojačao je, pak, u proteklom kvartalu 11,2 posto, dok je Nasdaq indeks skočio 16,5 posto, najviše od 2012. godine.

Tako su ti indeksi nadoknadili veći dio gubitaka od kraja prošle godine, kada su bili pod snažnim pritiskom zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i povećanja kamata američke središnje banke.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 posto, na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,4 posto, na 11.526 bodova, a pariški CAC 1,5 posto, na 5.350 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 2 posto, na 21.205 bodova.