DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Indeksi porasli treći tjedan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.09.2019. - 09:11:00
Zadnja izmjena: 15.09.2019. - 09:23:53
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, što se zahvaljuje popuštanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine te novim mjerama Europske središnje banke za poticanje gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 27.219 bodova, dok je S&P 500 porastao 1 posto, na 3.007 bodova, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 8.176 bodova.

Rast cijena dionica treći tjedan zaredom zahvaljuje se ustupcima Washingtona i Pekinga uoči nastavka trgovinskih pregovora početkom listopada, što je smanjilo napetosti koje su mjesecima pritiskale tržišta.

U četvrtak je predsjednik SAD-a Donald Trump odgodio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda za dva tjedna, dok je Kina dan prije najavila da će izuzeti neke američke proizvode s liste onih kojima će od 17. rujna nametnuti dodatne carine i da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

"Dobro je da SAD i Kina razgovaraju i čini se da je manje animoziteta. Ustupci koji su učinjeni nisu materijalni, ali duh koji su stvorili znatno je važniji za tržišta", kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Ulagače je oraspoložilo i popuštanje monetarne politike Europske središnje banke.

Čelnici ECB-a odlučili su na redovnoj sjednici u četvrtak smanjiti kamatne stope na depozite banaka za daljnjih 0,10 postotnih bodova, na minus 0,5 posto, i ponovno pokrenuti program kupnje obveznica, i to u mjesečnom iznosu do 20 milijardi eura.

Poručili su, također, da će i dalje poticati gospodarstvo eurozone sve dok to bude potrebno.

"Rizična imovina trebala bi i dalje dobivati podršku od labave monetarne politike, koja će se voditi još neko vrijeme, i to ne samo u Europi, nego i drugdje u svijetu", kaže Esty Dwek, direktorica u tvrtki Natixis.

Kina je još prije 10-ak dana uvela nove poticajne monetarne mjere, dok će američka središnja banka o kamatnim stopama odlučivati idućega tjedna.

Većina analitičara očekuje da će Fed dodatno smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova, nakon što je to već učinio u srpnju.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 posto, na 7.367 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,3 posto, na 12.468 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 5.655 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 3,7 posto, na 21.988 bodova.