SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Indeksi pali na najniže razine u više od godinu dana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.12.2018. - 08:56:14
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je ponajviše posljedica razočaranja ulagača porukama Feda da će nastaviti povećavati kamatne stope, premda nešto usporenijim tempom.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 6,9 posto, na 22.445 bodova, dok je S&P 500 potonuo 7,05 posto, na 2416 bodova, a Nasdaq indeks 8,4 posto, na 6333 boda.

Nakon tri tjedna oštrog pada, Nasdaq indeks našao se u području medvjeda, više od 20 posto ispod svoje najviše razine dosegnute krajem kolovoza.

Dow Jones i S&P 500 indeks nalaze se, pak, duboko u području korekcije, odnosno više od 10 posto ispod svojih prethodnih najviših razina.

Tako je Dow Jones trenutno 16,3, a S&P 500 17,5 posto ispod tih razina. Pritom je Dow skliznuo na najnižu razinu od lanjskog listopada, a S&P 500 od lanjskog srpnja.

Oštar pad cijena dionica ponajviše je posljedica odluke američke središnje banke da će nastaviti s povećanjem kamata i u idućoj godini, premda nešto usporenijim tempom nego što je nedavno procjenjivala.

U srijedu je Fed, po četvrti put ove godine, povećao ključne kamate za 0,25 postotnih bodova i poručio da će zbog nestabilnosti na financijskim tržištima i usporavanja rasta globalnog gospodarstva u idućoj godini kamate povećati u dva navrata, a ne u tri, kako je procjenjivao prije.

Poručio je, također, da će nastaviti sa smanjivanjem bilanci, koje su nagomilane zbog dugogodišnjeg otkupa obveznica tijekom i nakon financijske krize.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da će zbog slabljenja globalnog gospodarstva i inflacijskih pritisaka Fed značajnije usporiti, pa čak i prekinuti ciklus povećanja kamata i smanjivanja bilanci.

''Tržište je čini se shvatilo da mu Fed neće tako skoro dobaciti pojas za spašavanje. Poruka je tržištu da se može očekivati zaoštravanje financijskih uvjeta i sporiji rast gospodarstva'', kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Loše raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi posljedica je također privremenog prekida rada dijela državnih službi jer se republikanci i demokrati u Kongresu ne uspijevaju dogovoriti oko financiranja savezne vlade u idućih godinu dana.

Najveći je prijepor povezan s inzistiranjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se osiguraju sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom.

Uz to, Peter Navarro, trgovinski savjetnik Bijele kuće, kazao je u petak da SAD i Kina možda neće postići trgovinski dogovor u zadanom roku ako Peking temeljito ne preispita svoje ekonomske politike, što je ulagače navelo na zaključak da pregovori između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava ne teku baš glatko.

''To je definitivno pritisnulo tržište. Za ulagače je na tržištu trenutno puno malih oluja kroz koje moraju broditi'', kaže Shannon Saccocia, direktorica u tvrtki Boston Private.

Među najvećim gubitnicama bile su prošloga tjedna dionice u tehnološkom i komunikacijskom sektoru, koje su donedavno po rastu predvodile na tržištu.

Samo u petak cijene tzv. FAANG skupine tehnoloških zvijezda - Facebooka, Applea, Amazon.coma, Netflixa i Alphabeta, krovne kompanije Googlea - potonule su između 3 i 6,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,8 posto, na 6.721 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,1 posto, na 10.633 boda, a pariški CAC 3,3 posto, na 4694 boda.

Zbog toga je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica skliznuo blizu najnižih razina od kraja 2016. godine.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks izgubio 5,7 posto, zaronivši na 20.166 bodova.