SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DEFICIT
 
Švicarska zaključila 2014. s proračunskim deficitom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.02.2015. - 12:21:40
BERN - Švicarska je u 2014. zabilježila proračunski manjak, prvi puta u gotovo 10 godina, zbog neočekivanog 9-postotnog pada poreznih prihoda iz ključnih izvora.
Proračunski deficit iznosio je 124 milijuna švicarskih franaka (118,5 milijuna eura). To je prvi puta od 2005. da je švicarski proračun zaključio godinu u minusu, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu.

U 2013. proračun je iskazao višak od 1,3 milijarde franaka. Prošlogodišnji bi deficit pak bio još i veći da vlada nije smanjila javnu potrošnju za 2,1 milijardu franaka.

Deficit ipak neće aktivirati obvezu vezivanja rashoda uz prihode budući da je ispod propisanog plafona od oko 450 milijuna franaka.

Za prošlu je godinu vlada prognozirala proračunski višak od 121 milijun franaka a ministrica financija Eveline Widmer-Schlumpf najavila je istragu koja bi trebala pokazati zašto su prihodi za 2,4 milijarde franaka manji no što su prognozirali.

Pritom su porezni prihodi iz ključnih izvora, poput trošarina na duhanske proizvode i izravnih saveznih poreza, pali devet posto.

Ukupni su prihodi od poreza u prošloj godini smanjeni za 3,6 posto.

Vlada zato najavljuje "korektivne mjere" u vrijednosti 1,3 milijarde franaka u idućih nekoliko godina.

"Švicarska se suočava s velikim ekonomskim izazovima. Moramo prevladati neizvjesnost na nekoliko područja a u takvim je situacijama jako važno imati solidne javne financije", kazala je u srijedu ministrica a prenio Reuters.

Švicarska središnja banka (SNB) neočekivano je prošlog mjeseca ukinula minimalni tečaj franka prema euru koji je uveden prije tri godine kako bi se u kontekstu dužničke krize u eurozoni zakočilo jačanje franka, pritisnutog navalom ulagača u potrazi za sigurnim utočištem za kapital.

Franak je nakon ukidanja minimalnog tečaja naglo poskočio, zadajući glavobolje gospodarstvu. Guverner Thomas Jordan poručio da je gospodarstvo dobilo vremena da očvrsne, upozoravajući da središnja banka više ne može preuzimati njegove rizike na svoju bilancu.

Pad prihoda od poreza loš je znak za zemlju s obzirom na očekivano usporavanje gospodarskog rasta povezano s naglim jačanjem franka.