DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KREDIT
 
Svetska banka: Kredit Srbiji za reformu javnog sektora od 69 miliona evra
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 16.05.2016. - 16:16:58
BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović i šef Kancelarije Svetske banke Toni Verheijen potpisali su danas ugovor o kreditu od 69 miliona evra, odnosno 75 miliona dolara za podršku reformama javnog sektora i državnih finansija u Srbiji
Sredstva ovog zajma Srbija će povlačiti tek pošto ispuni unapred dogovorene ciljeve, navode iz Svetske banke.

Odobrenjem projekta Program za rezultate u modernizaciji i optimizaciji javne uprave Svetska banka pokazuje spremnost da podrži tekuće reforme u javnom sektoru u Srbiji.

Vlada je, navode iz ove banke, usvajanjem Strategije za reformu javne uprave i Akcionog plana za njeno sprovodenje, započela 2014. godine ambicioznu reformu javne uprave, rešavanje dugoročnijih problema, usredsređujuci se na poboljšanje upravljanja zapošljavanjem u javnom sektoru i restrukturiranje institucija.

Osim što će se smanjiti fiskalni pritisak na budžet od strane javnog sektora, Strategija reforme javne uprave takođe će stvoriti uslove za bolje pružanje usluga u socijalnim sektorima.

"Uz poboljšanje poslovne klime i restrukturiranje javnih preduzeća, reforme javnog sektora treba da otvore prostor za brži razvoj privatnog sektora i otvaranje novih radnih mesta, a takođe i da osiguraju spremnost Srbije za pridruživanje EU" istakao je Verheijen.

On je dodao da program predstavlja podršku uspostavljanju sistema javnih usluga koji se zasniva na učinku i efikasnije javne uprave.

"Doprineće boljoj upotrebi ograničenih budžetskih sredstava kako bi se stvorio prostor za ulaganje u važnu infrastrukturu", rekao je on

Kroz Program za rezultate u modernizaciji i optimizaciji javne uprave podržaće se unapređenja u oblastima upravljanja ljudskim resursima, finansijskom upravljanju, i upravljanju javnim nabavkama.

Viši strucnjak Svetske banke za razvoj javnog sektora i vođa projekta Rejmond Muhula rekao je da je ovaj Program za rezultate proistekao iz Vladinog programa za reformu javne uprave.

"Njime Vlada Srbije pokazuje posvecenost sprovodenju teških, ali ključnih reformi za unapređenje efikasnosti javne uprave, i nastavlja dosadašnje reforme uz široku podršku razvojnih partnera Srbije", rekao je on.

Jedinstvena karakteristika ovog projekta jeste to da, po prvi put, Svetska banka i EU zajednički finansiraju jedan vladin program, kroz upotrebu sredstava EU za budžetsku podršku sektoru, i finansiranja na osnovu rezultata od strane Svetske banke.

Ovo je takode prvi zajam Svetske banke na Zapadnom Balkanu kojim se koristi instrument zvani Program za rezultate, a kojim se daje direktna finansijska podrška programu u nekoj zemlji i koriste sistemi upravljanja javnim finansijama te zemlje u njegovom sprovodenju.