SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Švedska kruna potonula najniže u deset godina
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.05.2019. - 20:46:13
STOCKHOLM - Švedska kruna je pala na na najnižu razinu u deset godina u odnosu na euro zbog obnovljene zabrinutosti oko globalnog trgovinskog rata.

Osim toga, posljednji podaci potaknuli su zabrinutost da se usporavanje skandinavske ekonomije produbljuje. Švedska valuta, koja se trenutno trguje na 10.7264 SKR, pala je za 5,4 posto ove godine u odnosu na euro, prema podacima Refinitiva. Ranije tijekom dana, on je dosegao SKR10.7380, što je najniža razina u odnosu na jedinstvenu europsku valutu od 2009. godine.

Švedska valuta ima najgoru izvedbu među valutama Grupe-10 do sada, budući da su ulagači odbacili rizičnije imovine nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će povećati carine na kinesku robu. 

Najnoviji podatak koji mjeri švedsku poslovnu aktivnost pao je na najnižu razinu od 2016. godine, prema podacima objavljenim u ponedjeljak.

Švedska je izbjegla recesiju, tehnički definiranu kao dva uzastopna tromjesečja kontrakcije, dok je u četvrtom tromjesečju ostvaren sezonski prilagođen porast od 1,2 posto, objavio je statistički ured u veljači. U trećem kvartalu prošle godine ekonomija je bilježila pad.