SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONCEPT
 
Švedska bi mogla napustiti koncept šestosatnog radnog dana
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 04.01.2017. - 16:07:08
STOCKHOLM - Nakon odluke da smanje radno vrijeme na šest sati radni tjedan u Švedskoj trajao je 30 umjesto dosadašnjih 40 sati.

Međutim, troškovi takvog načina rada prevagnuli su nad prednostima, zbog čega za građane Švedske stižu loše informacije.

Takav zaključak pokazuju preliminarni rezultati eksperimenta koji je proveden u švedskom gradu Goeteborgu.

Radno vrijeme je skraćeno na šest sati zbog čega su morali zaposliti dodatnu radnu snagu. Na primjer, u jednom staračkom domu u kojem je zaposleno 68 medicinskih sestara grad je morao zaposliti još 17 da bi pokrio skraćenje radnog vremena. Da bi radnicima ostale iste plaće za vrijeme trajanja projekta potrošeno je dodatnih 1,25 milijuna eura (12 milijuna kruna).

Istraživanje je također pokazalo da su se zaposlenici osjećali zdravije, što je smanjilo broj bolovanja i posjeta liječnicima. Bez obzira na to grad neće forsirati ovaj plan.

"To je povezano s većim troškovima. Preskupo je skratiti radno vrijeme bez razumnih vremenskih okvira", rekao je Daniel Bernmar, lokalni ljevičarski političar.

Dodao je da bi volio vidjeti više studija koje će pokazati kako skraćeni radni dan može dovesti do dugoročnih dobitaka za cjelokupno društvo. Jedan od argumenata je da bi to produžilo radni vijek.