SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Sve više slovenskih umirovljenika svoj dom pronalazi u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.03.2018. - 11:36:48
LJUBLJANA - Sve više slovenskih umirovljenika svoj dom u starijoj dobi pronalazi u Hrvatskoj, a razlog je taj što su umirovljenički domovi u koje ih smještaju njihovi mlađi rođaci u Hrvatskoj gotovo upola jeftiniji.
Sve više građana Slovenije, koji stanuju u pograničnim područjima blizu granice s Hrvatskom, u trećoj dobi svoj dom pronalazi preko granice, a razlog je ekonomske prirode. S obzirom na niske mirovine, prihvatljivije im je plaćati smještaj u umirovljeničkom domu u Hrvatskoj nego u Sloveniji. Priču o sada već stotinjak slovenskih građana koji su smješteni u domovima u Hrvatskoj koji se nalaze blizu slovenske granice donosi dnevni list Delo.

- Nemam problema s tim da sad živim u Hrvatskoj. Do Brežica je 20 minuta vožnje, a ovdje me prijatelji posjećuju kad putuju u Samobor. Zašto bih jednaku uslugu u Sloveniji plaćao monog više?', izjavio je za Delo Alfonz Vervega koji živi u Samoboru.

Druga je priča gospođe iz Brežica koja kaže da je njena majka prvo bila smještena u Brežicama gdje su za nju smještaj mjesečno plaćali 1080 eura. Sada je u Bregani i cijena smještaja se prepolovila te iznosi 570 eura.

- Slobodno napišite da je uzrok tome da mamu šaljem u Hrvatsku taj da joj mirovina iznosi 200 eura', rekla je Delu sugovornica iz Brežica.

Taj slovenski list navodi da je s hrvatske strane uz slovensku granicu čak 169 kuća koje udomljuju umirovljenike, neke i po njih 20, a među novopridošlim stanovnicima sve je veći broj Slovenaca. S druge strane, slovenske vlasti tvrde da to nije trajno rješenje i tvrde da se stariji koji su bili smješteni u Hrvatskoj nerijetko vraćaju u Sloveniju jer im je potrebna zahtjevnija liječnička skrb u okviru zdravstvenog sustava.