SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRENDOVI
 
Sve traženiji poslovni prostori na Novom Beogradu
Autor/izvor: SEEbiz / RTS
Datum objave: 21.03.2015. - 20:14:03
BEOGRAD - Poslovni prostori na Novom Beogradu sve su traženiji, izveštava RTS.
Mirjana Popović iz Agencije za nekretnine navodi da vlasnici nekad traže nemoguće, i da prazni prostori dugo čekaju zakupce. Dodaje da, ipak, ima onih koji znaju da procene trenutak, kao i kakva je platežna moć i koliki trošak može da podnese budžet neke firme

Čestih promena zakupaca prostora, pokazalo se, na Novom Beogradu nema. Tamo je trenutno prazno svega pet odsto poslovnog prostora. Za A klasu tamo treba izdvojiti od 14 do 17 evra po kvadratu, dok se isti kvalitet i sadržaj u centru plaća od 10 do 13 evra. Lošija, B klasa, preko mosta košta od osam do 12 evra po kvadratu, a u centru od šest do 10 evra.

"S obzirom na to da je centar zasićen gradnjom i da je zgusnut, klijenti, a i sami investitori mnogo više traže Novi Beograd kao lokaciju. Infrastruktura Novog Beograda dozvoljava gradnju većih objekata, sami bulevari su veći", navodi Marko Janković, konsultant za nekretnine iz Colliersa.

Iz centra se sele i kompanije i veliki tržni centri - jer današnji kupac želi parking, ručak i kupovinu na jednom mestu. Tako, primera radi, šoping centar Zemun park od 16.000 kvadrata, koji se uskoro otvara, već sada nema problema sa praznim prostorom.

"Do sada smo izdali gotovo 97 odsto površine u prvoj fazi. On je svakako građevinski jednostavniji, zakup je jeftiniji i nešto drugačiji nego u klasičnim tržnim centrima. Prilagodljiviji je sadašnjem ekonomskom trenutku", smatra Miša Marković iz tržnog centra u Zemunu.

Kada su u pitanju kancelarijsko-magacinski prostori tendencija je, takođe, izlazak iz skupih i velikih objekata i odlazak na periferiju, u kuće i lokale, blizu auto-puta.