SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
PRIVATNO ILI JAVNO?
 
Sukob HDZ-a i Mosta zbog gradnje infrastrukture za širokopojasni internet
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 14.12.2016. - 09:38:14
ZAGREB - Gradnja infrastrukture za širokopojasni internet, odnosno odluka o tome hoće li se stvarati državna mreža uz pomoć europskih fondova ili će se taj posao, ali i povlačenje sredstva iz fondova, prepustiti privatnim tvrtkama, moglo bi postati pitanje oko kojeg će se dogoditi prvo veliko neslaganje nove Vlade HDZ-a i Mosta. 

Iako se HDZ, pa ni premijer Andrej Plenković zasad nisu jasno odredili prema tome koji model zastupaju, za Most trenutno dvojbe oko tog pitanja nema, doonosi Novi list.

– Stav Mosta je da bi infrastrukturu za širokopojasni internet trebala graditi država. Otvoreno je pitanje hoće li mrežu graditi privatnici putem javnog natječaja, ali ona mora biti u vlasništvu države. Država se ne smije voditi trenutnom isplativošću, jer širokopojasni internet koji bi morao doći do svakog kućanstva, znači i puno veću konkurentnost hrvatskoga gospodarstva. To je i stvar nacionalne sigurnosti – poručio je jučer Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Premijer Plenković ni u ponedjeljak u Berlinu nakon sastanka s kancelarkom Angelom Merkel nije se izjasnio oko modela, ali je poručio da je Vlada fokusirana na ispunjavanje ciljeva europske digitalne agende.

– Dostupnost brzog interneta u svim kućanstvima jedna je od strateških zadaća i sigurno da ćemo naći model koji će značiti ispunjavanje tog cilja, ali i model koji će isto tako uključiti na racionalan način postojeću infrastrukturu. Vodit ćemo računa da ne dovodimo hrvatsku državu u nove financijske obveze koje nisu nužne – rekao je

Plenković u Velikoj Gorici odgovarajući na pitanje dijeli li stav Mosta da bi tu mrežu trebala graditi država i da bi ona morala biti u vlasništvu države.

Dakle, dok je to za Grmoju pitanje strateškog interesa i nacionalne sigurnosti, pa trošak ne može biti odlučujući, Plenković ističe da treba biti oprezan i ne stvarati nove obveze državnom proračunu. Iako će se dobar dio sredstva moći povući iz europskog fonda, država bi u slučaju da bude investitor morala odvojiti i dio vlastitih sredstava.

Kancelarka Merkel koja je već ranije pokazala zanimanje za ovaj slučaj, jer je Deutsche Telekom, vlasnik HT-a, bio nezadovoljan najavom države da će graditi tu mrežu, otkrila je da je i s premijerom razgovarala o tom pitanju, te poručila da većinu mreže u Njemačkoj grade privatne tvrtke. Grmoja kaže da razumije želju njemačke tvrtke da sudjeluje u tom poslu, ali smatra da je riječ o nacionalnom interesu Hrvatske, pa bi zbog toga država trebala biti vlasnik te infrastrukture.

– Razumijemo želju Njemačke da sudjeluje u tom poslu i možemo tisuću puta reći: Danke, Deutschland, ali radi se o nacionalnom interesu i to bismo trebali rješavati sami. Ako smo počinili neke pogreške u prošlosti, vrijeme je da počnemo voditi brigu o svojim interesima. Vrijeme je da se Hrvatska čvrsto postavi i da znamo tko su nam pravi prijatelji i saveznici, ali i da oni znaju da ćemo štititi svoje nacionalne interese. Nadam se da će Plenkovićeva Vlada znati zaštititi nacionalne interese – poručio je Grmoja.