SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NA RUBU
 
Sudbina Zvečeva u rukama Ante Ramljaka
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 21.11.2017. - 07:54:47
ZAGREB - Požeškom Zvečevu nedostaje glas njihova najvećeg vjerovnika, koncerna Agrokor u postupku izvanredne uprave, pa da mu u utorak prođe plan restrukturiranja. Prije osam dana glasanje je odgođeno na zahtjev samog Zvečeva. Požežani su iskoristili zakonsko pravo jer su se zakomplicirale stvari u tom pogledu.

Vjerovnici od Zvečeva, prvog proizvođača čokolade s rižom na svijetu, potražuju ukupno 230,58 milijuna kuna, pri čemu je 4,5 milijuna kunaosporeno. Na popisu su 324 vjerovnika, a listu predvode banke koje zajedno potražuju gotovo 71 milijun kuna. Zvečevo duguje Ministarstvu financija 15,7 milijuna kuna, a Ministarstvu gospodarstva za robne zalihe 8,7 milijuna kuna.

Na popisu su i Agrokor i njegova povezana društva. Tražbine Agrokora više su od 30 milijuna kuna, Konzuma iznad 43 milijuna kuna, Velpro centra 6,6 milijuna kuna, Tiska oko 503.000 kuna te Žitnjaka 354.000 kuna.

- Vjerujem da će prevladati zdrav razum na strani Agrokora kao najvećeg vjerovnika, da će prepoznati interes da Zvečevo nastavi poslovanje. Vjerujem da će to tako završiti i da će glasati za plan restrukturiranja, odgovara tportalu predstečajni povjerenik Zvečeva Milan Nakić jer, prema saznanjima iz razgovora, do sada je sve upućivalo na Agrokorovu podršku.

Požežani su njihovu suglasnost očekivali puno ranije, ali zbog problema u samom koncernu, pretpostavljaju, vjerojatno su fokusirani na njih. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak pak treba pribaviti suglasnost privremenog vjerovničkog vijeća.

- Mislim da će to dobro završiti jer alternativa je stečaj. Samo to nije pravo rješenje za ovu tvornicu jer ona posluje stabilno i ostvaruju se znatni prihodi na tržištu. Riječ je o firmi koja ima kvalitetne proizvode, prepoznatljive na tržištu, koji su brendirani i traženi. Njezin nestanak, kao i nekih 350 do 400 zaposlenih radnika, za malu sredinu kao što je Požega značili bi u negativnom smislu jako, jako puno', dodaje on.

Agrokorove tražbine, napominje, nisu osigurane pa u slučaju stečaja nije izgledno da se bilo što namiri.

- U slučaju stečaja i prodaje imovine namirili bi se u cijelosti jedino razlučni vjerovnici koji imaju osigurana potraživanja na imovini dužnika založnim pravom. Vjerovnici mahom jesu za nagodbu, međutim kod Agrokora je to stalo. Razumijem i specifičnost te situacije u kojoj se nalaze Ramljak i izvanredna uprava, ali se nadam da će glasati za plan restrukturiranja', apelira on.

Neosigurane tražbine Zvečeva iznose oko 156 milijuna kuna, a prvi kriterij prema Stečajnom zakonu je postignut, jer je natpolovična većina vjerovnika podržala plan. Traži se još i kumulativno drugi uvjet, a riječ je da po financijskom iznosu plan podrže dvije trećine tražbina, odnosno oko 104 milijuna kuna tražbina potrebno je da bi se izglasao plan restrukturiranja,za što je bitna Agrokorova podrška.

- Novo ročište je 21. studenog. Očekujem da će se glasati 'za'. O ovoj drugoj varijanti i ne razmišljam. Ne čini mi se prihvatljivom, ni zdravorazumski, ni gospodarski. No i ona je otvorena kao mogućnost, ističe Nakić.

Hoće li i kako glasati koncern Agrokor, odgovor do zaključenja teksta nismo dobili iako smo im pitanje uputili još prošlog tjedna.

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka Zvečevo je podnijelo početkom lipnja osječkom Trgovačkom sudu, odnosno njegovoj Stalnoj službi u Slavonskom Brodu, koji ga je dan poslije i prihvatio. Prosječni troškovi redovnog poslovanja ove tvornice čokolade na godišnjoj razini premašuju 200 milijuna kuna.