SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODSJETNIK
 
Štulić podsjeća: Danas 33 godine od objave albuma "Kad fazani lete"
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 25.01.2016. - 10:14:24
ZAGREB - Branimir Johnny Štulić jutros nas je na društvenim mrežama poddjetio na 33. obljetnicu objavljivanja Azrina albuma "Kad fazani lete".
Peti Azrin album zaslužuje pozornost šire javnosti, snimljena između 15 – 25. siječnja 1983. godine u studiju Cream u Frankfurtu, a objavljen iste godine u izdanju Jugotona. Album je snimljen bez sudjelovanja stalnih članova Azre, bubnjara Borisa Leinera i basiste Miše Hrnjka, koji su otišli na odsluženje vojnog roka. Leinera je zamijenio Srećko Antonioli, dok je Branimir Štulić osim gitare svirao i bas.

Album je produciran poput klasičnog hard rock albuma, ispunjen žestokim riffovima gitara, uz čestu upotrebu feedbacka i distorzije. Štulić u istom intervjuu Džuboksu kaže:

"Dosad sam snimao kod Trulog na osmokanalnom magnetofonu, a ovog puta je to pravi studio…Mogao sam dobiti zvuk kao svaki normalan bend. Ovo je ploča za velike bine i velike koncerte."

Priča o stvartanju ovog albuma ima i pretpovijest. Krajem 1982. godine Štulić je boravio desetak dana u Sarajevu i predstavljao pjesme Goranu Bregoviću koji je trebao biti producent albuma. Štulić je na kraju ipak odustao od suradnje, navodeći kasnije u intervjuu Džuboksu -

"Bregović i ja razišli smo se u vrijeme kad smo obojica bili stariji od Lennona i McCartneya u vrijeme njihovog razlaza. Da smo se našli prije deset, dvanaest godina …vjerojatno bi to taj odnos bio".

"Muzička rješenja na “Fazanima”, struktura pjesama i instrumentalistička postavka najlakše bi se mogla postaviti u prostor između ortodoksnog heavy metala i američke varijante hard zvuka, na tragu nešto tvrđih i uprošćenijih Pretendersa. Džoni bez Leinera i Hrnjaka zvuči potpuno drugačije", pisao je o ovfom albumu Petar Luković u Džuboksu te 1983. godine.

Nažalost, „Kad fazani lete“ ostaje posljednje uistinu veliko i značajno originalno dugosvirajuće studijsko izdanje koje je objavljeno pod Azrinim imenom. Ubrzo su počeli eksperimenti s lošim engleskim, šesterostrukim izdanjima, preseljenjem u zemlju tulipana i sl. Ostatak je poznat gotovo svakome.