SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BITCOIN
 
Studija: Pranje novca odgovorno za samo 1% transakcija bitcoinom
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.01.2018. - 20:43:00
Zadnja izmjena: 21.01.2018. - 22:10:49
LONDON - Pranje novca odgovorno je za samo 1% transakcija s bitcoinom, kaže studija američke fondacije zua zaštitu demokracije, centra za sankcioniranje nedozvoljenih novčanih tijekova i kompanije Elliptic.

Na samom početku odiseje zvane bitcoin pranje novca bila je popularna rabota. No, posljednjih godina to se mijenja, kako je bitcoin dobio na popularnosti i stekao povjerenje šireg kruga investitora. Kriminalci jesu korisnici modernih tehnologija, no dokazi o uporabi tehnologije u kriminalne svrhe zasad su više na razini anegdota nego činjenica, poručuju u studiji. Nemoguće je točno izračunati koliko je transakcija odrađeno sa svrhom pranja novca. Pri procjeni su koristili napredne forenzičke metode u analizi blockchain tehnologije. 

Nalazi studije pripomoći će razumijevanju uporabe pionirske kriptovalute. Jednako tako, bit će podloga za stvaranje jedinstvene politike zakonodavnih tijela, kao što je primjerice Europska komisija. Autori studije koristili su podatke iz 214 online mjenjačnica i burzi gdje je moguće kupiti bitcoin. Analizirali su i promet na internetskih stranica gdje se kriptovalutama plaćaju troškovi igara na sreću. Ustanovili su da je s bitcoibnom moguće plaćanje na 30 internetskih trgovina, šest ponuditelja različitih djelatnosti, pet ponzijevih mreža te na 19 ucjenjivačkih web stranica na "darknetu". 

Gotovo sve nelegitimne transakcije u analiziranom razdoblju odnosile su se na stranice za prodaju zabranjenih supstanci. Među njima su SilkRoad i Alpha Bay. Većina tih transakcija dogodila se u Europi, bile su pet puta prisutnije nego u Sjevernoj Americi.

Autori zaključuju studiju preporukom o tome da bi odgovorna državna tijela trebala izdvojiti te zlonamjerne web stranice i time se pobrinuti za osviještenost o tom problemu u javnosti. Američkom Kongresu i Europskoj uniji savjetuju uspostavu nacionalnih komisija za praćenje kriptovaluta i blockchain tehnologije.