SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FILM
 
Studenti slavne praške filmske škole ponovno se susreću u "Tuškancu"
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.05.2014. - 15:41:07
ZAGREB - Na poziv redatelja Lordana Zafranovića nekadašnji studenti proslavljene praške filmske škole FAMU, njegovi kolege koji su svojim filmovima bitno utjecali na razvoj kinematografije bivše Jugoslavije, okupit će se 12. svibnja u zagrebačkom kinu Tuškanac, na razgovoru o tome što ih povezuje i razdvaja te što je to zapravo 'praška škola filma'.

Tim povodom od 12. do 14. svibnja prikazat će se izbor njihovih filmova - Zafranovićev "Muke po Mati", "Društvena igra" Srđana Karanovića, "Kud puklo da puklo" Rajka Grlića, "Čuvar plaže u zimskom periodu" Gorana Paskaljevića i "Specijalno vaspitanje" Gorana Markovića.

Zasad je potvrđeno da će na razgovoru u "Tuškancu" biti Karpo Godina, Goran Marković, Goran Paskaljević, Rajko Grlić, Predrag Popović, Nikša Blajić i Krunoslav Heidler.

Prije gotovo pola stoljeća nekolicina mladića s ovih prostora opsjednuta filmom, krenula je u neobičnu pustolovinu koja je epilog dobila u fenomenu 'praška škola filma', avantura započeta u lokalnim kinoklubovima nastavila se učenjem raznih filmskih zanata na znamenitoj praškoj filmskoj školi FAMU, ustvrdila je u najavi programa Diana Nenadić. Potom su, potkraj sedamdesetih, povratkom u domovinu, nizom autorskih filmova, pod utjecajem češkoga novoga vala i Praškoga proljeća, promijenili krvnu sliku nekadašnje jugoslavenske kinematografije i vratili je na europsku filmsku kartu, dodala je.

Po njezinim riječima, premda nikada nisu istupili kao jedinstvena grupa s manifestom ili programom, niti su njegovali slične poetike, njihovi su se filmovi izdvajali iz korpusa tadašnjeg jugoslavenskog filma jer umjesto ideologiziranih junaka i stereotipija koji su zavladali nakon obračuna s crnim valom, na domaće ekrane donose svakodnevni život, a umjesto patosa, crno-bijelih formula i diletantizma humor, ironiju, humanistički angažman i zanatske vještine.

Najstariji redatelj s praškom diplomom, Lordan Zafranović, prvi je cjelovečernji film "Nedjelja" (1969.) snimio još za vrijeme studija, a početkom sedamdesetih prvijence su snimili i ostali, Rajko Grlić ("Kud puklo da puklo"), Srđan Karanović ("Društvena igra"), Goran Paskaljević ("Čuvar plaže u zimskom periodu"), Goran Marković ("Specijalno vaspitanje") te kasnije i Emir Kusturica ("Sjećaš li se Dolly Bell"). Zapamćena je i uloga njihovih kolega s drugih odsjeka praške akademije, poput snimatelja Živka Zalara i Vilka Filača, dok su redatelji međusobno surađivali najčešće u ulozi koscenarista. U drugoj polovici sedamdesetih njihovu su radovi dobivali najvažnije nagrade na Puli i i inozemnim festivalima.

Program u "Tuškancu" organizirao je Hrvatski filmski savez u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, srpskim veleposlanstvom, Jadran filmom, Centar filmom te Hrvatskom i Jugoslavenskom kinotekom.