SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MANJAK RADNIKA
 
Stranih radnika najviše u turističkom i građevinskom sektoru
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 20.08.2019. - 08:24:30
ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da su do 16. kolovoza tvrtke i poslodavci iskoristili većinu od 55 tisuća novoodobrenih radnih dozvola za zapošljavanje stranaca.

Po iskorištenosti dozvola, očekivano, prednjače građevinski i turistički sektor gdje je ostalo samo nekoliko stotina slobodnih mjesta od mogućih gotovo 40 tisuća. Ukupno je u svim sektorima do sredine prošlog tjedna ostalo neraspoređeno oko 13 tisuća radnih dozvola, s time što ih je oko 4500 bilo u postupku odobravanja, a nešto manje od preostalih 9000 možda se nikad i ne popuni. U kulturi se, na primjer, od 25 mogućih dozvola za rad stranaca sređuje papirologija samo za njih dvoje, piše Večernji list.

Kvote su se slagale na osnovi prijedloga raznih poslodavačkih udruga i pojedinih Vladinih resora, a po njima ove se godine u Hrvatskoj moglo zaposliti 25 stranih opernih pjevača i baletana. Još su 23 dozvole slobodne. Moguće je da će u kazališta i koncertne dvorane novi pjevači i plesači doći od jeseni, što se baš i ne bi moglo reći za bolnice te domove za starije i druge javne ustanove.

Prvi put dosad u tom broju Vlada je omogućila bolnicama i domovima zdravlja da zaposle 120 stranih liječnika i medicinskih sestara, no radi ih samo 18, a dva su zahtjeva u postupku. Uz oštru konkurenciju sa zapada, dolazak radnika medicinskih struka koči i duga procedura za priznavanje stranih diploma. Slično je i s dolaskom njegovateljica i sestara u sustav socijalne skrbi. Domovi umirovljenika ove bi godine mogli zaposliti 460 njegovatelja, medicinskih sestara, kuhara, pomoćnih kuhara i čistačica, a radi ih samo 75, uz 12 dodatnih čiji se dokumenti još odobravaju. Puno je neiskorištenih dozvola i u prometu. Od mogućih 2200 za vozača teških motornih vozila i autobusa, ostalo je 700 neiskorištenih.

Metalna industrija je također "podbacila", jednako kao i brodogradnja gdje je polovica odobrene kvote ostala neiskorištena. Novi ministar rada Josip Aladrović najavio je da će od 2020. ukinuti kvotni sustav. Poslodavci će moći bez ograničenja zapošljavati strance uz prethodno mišljenje Zavoda za zapošljavanje da na domaćem tržištu rada nema traženih radnika. No, ministar kaže da će zakon, koji će biti donesen do kraja godine, odrediti minimalne uvjete koje će poslodavci morati ispuniti da bi zaposlili strance