SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTRAJK
 
Štrajkački odbor Fiata: Vlada vodi pregovore putem medija
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 16.07.2017. - 19:53:41
KRAGUJEVAC - Predsednik Štajkačkog odbora u "Fiatu" Zoran Marković kaže da, umesto poziva na pregovore Štrajkačkog odbora sa predstavnicima "Fiata" ili barem manjinskog vlasnika, Vlade Republike Srbije već dva dana pregovore vrši putem medija.

Istine radi, "sindikalni lideri" kako nas pojedini mediji nazivaju, spremni su da svakog trenutka otpočnu pregovore sa kompanijom ili Vladom Republike Srbije i to je osnovni zahtev, naveo je Marković u saopštenju.

Važno je reći da je 23.06.2017. Ispekcija rada izvršila nadzor i izdala rešenje 26.06.2017. i naložila poslodavcu da otpočne pregovore u skladu sa Zakonom o štrajku.
Štrajkački odbor je uputio poslodavcu zahtev za otpočinjanje pregovora 23.06.2017, 27.06.2017, 04.07.2017, 10.07.2017. ali bez odgovora, osim, dodaje Marković, stava predstavnika države Srbije, da je uslov za otpočinjanje pregovora prekid štrajka.

"Važno je napomenuti da interna pravila jedne kompanije ne bi mogla da budu iznad Zakona Srbije a još veći paradoks je da ne poštuju ni potpisani Kolektivni Ugovor gde u članu 82. nedvosmisleno stoji 'Štrajkački odbor i Poslodavac dužni su da, od dana najave štrajka i za vreme štrajka, pokušaju da sporazumno reše nastali spor'", istaknuto je u saopštenju.

Takođe, dodaje Marković, Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova upućen je predlog za pokretanje postupka mirnog rešavanje radnog spora 23.06.2017. ali bez ikakvog odgovora poslodavca.

"Ovim putem obaveštavamo javnost Srbije i šire da je Štrajkački odbor spreman da u roku od jednog sata otpočne pregovore sa poslodavcem ili Vladom RS, a ne sa medijima Srbije", naglasio je Marković u saopštenju.