SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Strah od recesije potaknuo jen i švicarski franak
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.08.2019. - 18:12:47
LONDON - Jen i švicarski franak ojačali su u srijedu na međunarodnim valutnim tržištima, potaknuti strahom od pada aktivnosti u svjetskom gospodarstvu nakon loših podataka iz Njemačke i Kine koji su potaknuli ulagače da potraže utočište u sigurnoj imovini.

Jen je prema dolaru ojačao 0,8 posto, na 105,84 jena za dolar.

Švicarski je franak prema euru bio u plusu 0,4 posto te se zajedničkom europskom valutom trgovalo po 1,0860 franaka.

Euro je pak blago ojačao prema dolaru, 0,13 posto, dosegnuvši 1,1186 dolara.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta kliznuo 0,1 posto, na 97,7 bodova.

Pozornost tržišta zaokupili su danas podaci njemačkog statističkog ureda koji su pokazali pad aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu za 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Na taj se podatak nadovezalo naglo usporavanje rasta industrijske proizvodnje u Kini, na samo 4,8 posto u srpnju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je najniža stopa rasta u 17 godina.

Znatno je usporio i rast prometa u kineskoj maloprodaji, na 7,6 posto, s 9,8 posto u lipnju.

Podaci iz dva gospodarska diva potaknuli su strah od pada aktivnosti u svjetskom gospodarstvu, te su ulagači pojačano kupovali imovinu koju smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, poput jena i franka.

Strah se očitovao u inverziji krivulje prinosa na američke državne obveznice, prema kojoj su prinosi na kratkoročne državne obveznice viši od onih na dugoročne.

"(Inverzija krivulje prinosa) znači da tržišta signaliziraju da središnjim bankama ponestaje opcija (za poticanje rasta)", tumači Stephen Gallo iz BMO-a.

"Ako se zanemare medijski naslovi o trgovinskom ratu, ona upućuje na širu sliku naglog slabljenja rasta u velikim industrijskim gospodarstvima poput Kine i Njemačke", dodaje.

Među ostalim je valutama kineski juan u utorak nakratko poskočio prema dolaru, dosegnuvši najvišu razinu u tjedan dana nakon što je američki predsjednik Donald Trup najavio da će odgoditi uvođenje 10-postotnih carina na uvoz mobitela, laptopova i ostalih potrošačkih dobara iz Kine do sredine prosinca.

Njegova je izjava stišala zabrinutost zbog kinesko-američkog sukoba a juan je danas oslabio prema dolaru 0,3 posto, na 7,0166 juana za dolar. Kineska je valuta prekoračila ključnu razinu od sedam juana za dolar nakon što je Kina obustavila potporu domaćoj valuti, potaknuta američkom najavom novih carina.

Washington je potom optužio Peking da manipulira tečajem domaće valute kako bi ojačao konkurentnost gospodarstva. U međuvremenu je Peking fiksirao tečaj juana na 7,03 juana za dolar.