SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
POZADINA
 
Što Crnogorski Telekom donosi HT-u?
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.01.2017. - 22:29:00
Zadnja izmjena: 10.01.2017. - 22:34:01
ZAGREB - Hrvatski Telekom danas je preuzeo Crnogorski Telekom i to je nesumnjivo najvažnija poslovna informacija ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

Iako značaj preuzimanja donekle umanjuje činjenica da je riječ o transakciji unutar grupacije Deutsche Telekoma, investitori su pozdravili ovaj posao. Tako su u Zagrebu dionice HT-a uzletjele 5,2 posto, na 176,70 kuna dok su na Montenegroberzi dionice Crnogorskog Telekoma podigle vrijednost 3,4 posto, na 2,91 eura.

A što je HT zapravo kupio?  Crnogorski Telekom najveća je telekomunikacijska kompanija u Crnoj Gori koja pruža kompletan spektar fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga. U prvih devet mjeseci 2016. ostvareni su prihodi u iznosu od 69,4 milijuna eura, dok je EBITDA iznosio 24 milijuna eura. Kada se radi o mobilnoj mreži, potkraj trećeg tromjesečja imali su 368,6 tisuća mobilnih korisnika i bili drugi igrač na tržištu s 32 posto korisničke baze u mobilnoj telefoniji, gdje su im najveći konkurenti Telenor i M:Tel, no Crnogorski Telekom je na nedavnoj aukciji kupio značajan dio radiofrekvencijskog spektra, za razliku od prvog konkurenta Telenora koji to nije učinio, te će to sada omogućiti superiornu pokrivenost 4G signalom i najveće brzine prijenosa podataka, kažu u HT-u. 

- Već sada mogu najaviti da će Telekom ispuniti obavezu pokrivanja signalom do 95 posto stanovništva i prije datog roka od tri godine i time omogućiti svim korisnicima usluge visokog kvaliteta po najvećim brzinama u najkraćem mogućem roku, rekao je nedavno Milija Zeković, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Sa 140.300 korisnika u fiksnoj telefoniji, Crnogorski Telekom je apsolutni tržišni lider s 93,6-postotnim udjelom na tržištu fiksne telefonije. Potkraj 2015. u kompaniji je radilo 588 zaposlenika.

Broj korisnika mobilnog interneta značajno je povećan u odnosu na isti period prošle godine, za 12% i iznosio je 140.000. Krajem rujna2016. korisnici Crnogorskog Telekoma su koristili 369.000 SIM kartica, što je 9.000 ili 2% više u usporedbi sa prethodnom godinom. Baza postpaid kartica se uvećala za 26.000 ili 17%, dok je baza prepaid SIM kartica smanjena za 17.000 ili 8%. 

Kad je riječ oi telekom sektoru, već nekoliko godina traje grčevita borba kompanija za očuvanje razine marži. Profitabilnost je sve manja, pa je stoga otvaranje novih izvora prihoda te traženje ušteda na svakom koraku ono što zanima ljude koji vode telekome. O tome će, dakako, ovisiti i sudbina ovog preuzimanja. HT-ova pozicija u regiji ovime je zaokružena, ostaje da se vidi koliko će kvalitetne brojke kompanija isporučivati u idućim godinama.