SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BROJKE
 
Što bi donijelo KKR-ovo preuzimanje Tušmobila?
Autor/izvor: SEEbiz / iCapital
Datum objave: 19.12.2013. - 08:31:03
ANALIZA - Prema pisanju SEEbiza i Financi, private equity kompanija Kohlberg Kravis Roberts & Co. planira preuzeti još jednog regionalnog telekom operatera, točnije slovenski Tušmobil.
Isti izvor navodi da bi transakcija mogla biti vrijedna oko 150m EUR. Ranije špekulacije su s kupnjom Tušmobila povezivale Deutsche Telekom, Tele2 i kineski Huawei.

Tušmobil je treći najveći mobilni telekom operater u Sloveniji s tržišnim udjelom od oko 11%. U 2012., kompanija je generirala prihode od prodaje u iznosu 74m EUR, uz EBITDA od 9,2m EUR i neto gubitak na razini -3m EUR. Osim negativnog financijskog rezultata, Tušmobil tereti i 10,7m EUR neto financijskog duga, što se čini prihvatljivo u odnosu na EBITDA iz 2012., no u usporedbi s EBITDA iz 2011. u iznosu 2,7m EUR ovakva razina duga prilično je izazovna.

U odnosu na financijske podatke iz 2012., potencijalna transakcija veličine 150m EUR implicirala bi transakcijske multiple EV/S = 2,2x i EV/EBITDA = 17,5x. Prema našem izračunu, medijan transakcijskih multipla europskih mobilnih operatera unazad 5 godina je EV/S = 1,9x odnosno EV/EBITDA = 4,9x.

KKR je nedavno od private equity fonda Mid Europa Partners kupio SBB Telemach, telekomunikacijsku kompaniju s područja bivše Jugoslavije, u transakciji vrijednoj oko 1 mlrd EUR, prema dostupnim nepotvrđenim podacima. SBB Telemach nastao je u prosincu 2012. spajanjem i dokapitalizacijom dvije kompanije iz portfelja Mid Europe, SBB-a i Telemacha. Pod upravljanjem Mid Europe, SBB Telemach postao je jedan od najvećih pružatelja usluge pay TV i širokopojasnog interneta na području Srbije te Bosne i Hercegovine i to kroz strategiju širenja putem akvizicija, pri čemu je kupio 18 kompanija.

www.icapital.hr