SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GUP
 
Steže se obruč oko Bandića zbog građevinskih dozvola
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 08.12.2011. - 11:45:59
ZAGREB - Zagrebački prostorni plan donosio se protuzakonito, pogodovalo se investitorima! Jasno je to nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva potvrdilo sumnje da je GUP mijenjan ispravcima.

To je prvi pravi korak u stezanju kruga oko gradonačelnika Milana Bandića, kojega se vezalo uz mnoge afere, ali nijedna mu nije dokazana. Nakon mišljenja Ministarstva očigledno je da bi se mnogi investitori mogli naći u velikim problemima. Primjerice, otpočeti projekt elitnog centra na Bundeku ovim mišljenjem ministarstva postao je nezakonit, mogli bi ga čak i rušiti.

Ni u ovom slučaju nigdje nema Bandićevog potpisa, no sam se pred svim zastupnicima Kluba SDP-a u Skupštini prije dvije godine odao da pogoduje investitorima. Na sastanku Kluba “podivljao” je na Jadranku Blažević, sadašnju tajnicu Skupštine, što ne potpisuje ispravke koje joj je poslao Željko Horvat, zamjenik pročelnika za prostorno uređenje.

– Znate li koliki milijuni leže u vašoj ladici? – pitao je tada Bandić J. Blažević, koja je sumnjala da je riječ o izmjenama GUP-a, a isto joj je potvrdilo i Ministarstvo graditeljstva.

Potpisnica ispravaka kojima je mijenjan urbanizam grada, bivša tajnica Skupštine Greta Augustinović-Pavičić već je ranije ispitana i navodno je odgovornost prebacila na Bandića. Zahtjev da procijene je li riječ o kršenju zakona Ministarstvu je prije godinu dana uputio USKOK, kojemu je slučaj prijavila Gradska skupština. Skupština je od Ministarstva tražila savjet kako da se postave jer su se bojali da se ne nastave izdavati građevinske i lokacijske dozvole koje možda nemaju pravne osnove. Odgovor Ministarstva nisu dobili jer su tamo smatrali da je sama Skupština odgovorna za GUP pa neka si sami traže rješenje. Sada je iz nalaza inspekcije jasno da su dosad izdane lokacijske i građevinske dozvole nevažeće a sagrađene zgrade bespravne. SDP-ova većina je na mukama jer ne znaju što napraviti, a da ne oštete ni grad ni investitore.

S obzirom na to da investitori ne snose odgovornost, a zaštititi se mogu i u Uredu za izgradnju koji izdaje dozvole – jer birokrat u Uredu ne ulazi u problematiku procedure i sadržaja objava u Službenom glasniku – odgovornost prelazi na Skupštinu i G. Augustinović-Pavičić. Odluči li Skupština vratiti GUP na stanje prije ispravaka, investitori koji su počeli gradnju mogu tužiti grad i tražiti višemilijunsku odštetu. Slučaj “ispravci” počelo je istraživati povjerenstvo Skupštine, u kojem su sudjelovali predstavnici svih stranaka. HDZ i HSS uglavnom su bili suzdržani za vrijeme rada tog skupštinskog tijela. Povjerenstvo je ustanovilo da je bivša tajnica G. Augustinović-Pavičić potpisala 248 ispravaka, od čega su samo 33 bili pravi ispravci. U ostalih 215 slučajeva riječ je o izmjenama. U većini slučajeva mijenjane su “sitnice”, dok je u trinaest slučajeva riječ o izmjenama bitnih urbanističkih parametara, poput namjene ili koeficijenta izgrađenosti.

– Netko će za to snositi odgovornost, profesionalnu ili neku drugu, o tome će odlučiti nadležne institucije. Prostorni su planovi mijenjani mimo propisa, a Ministarstvo je potvrdilo da smo mi u pravu – kazao je T. Saucha, šef Povjerenstva i budući šef Ureda premijera. G. Augustinović-Pavičić nikad nije željela razgovarati s novinarima, no jučer je pristala. Nije znala da je Ministarstvo ispravke “proglasilo” izmjenama.

– Ja sam prijedloge za ispravke potpisivala također oslanjajući se na mišljenje Ministarstva. Ne znam zašto su ga sad promijenili. Nikad nitko na to nije imao primjedbi, ni zastupnici ni institucije, dok se nisu promijenili odnosi političkih snaga – kazala je.

www.vecernji.hr