SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ČOVJEK IZ SJENE
 
Stephen Bannon, čovjek s najvećim utjecajem na Trumpa
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 03.02.2017. - 12:53:06
NEW YORK - Profesionalni vojnik, bankar, urednik portala Breitbard - Stephen Bannon bi već sada mogao napisati zanimljivu autobiografiju. Iduće poglavlje će biti još zanimljivije, jer on ima veliki utjecaj na Donalda Trumpa.

1. On sebe stvarno zove Darth Vader

Je li ozbiljan ili se samo poigrava sa strahovima Trumpovih protivnika? U intervjuu za New York Times i druge medije o sebi govori kao o inkarnaciji Darth Vadera, negativca iz "Ratova zvijezda". "Tama je dobra. Dick Cheney. Darth Vader. Vrag. To je moć", rekao je za Hollywood Reporter. Je li sluga imperatora kojega se svi boje, dakle, čovjek tamne strane sile?Stephen Bannon nije samo glavni strateg Donalda Trumpa već odnedavno i stalni član Nacionalnog vijeća sigurnosti SAD-a. Poznati nacionalist će, kažu analitičari, imati veliki utjecaj na Trumpovu politiku. Smatra se ideološkom osovinom Trumpove administracije pa mu se čak pripisuje i dekret kojim je Trump zaustavio ulazak građana sedam država u SAD.

2. On je proslavio "alternativnu desnicu"

Za razliku od Trumpa koji se bavio biznisom i nekretninama, Bannon se već desetljećima bavi političkim teorijama. Za politiku se zainteresirao još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao marinac na jednom razaraču u Pacifiku i Indijskom oceanu. Smatrao je da predsjednik Carter ne reagira dovoljno odlučno na otmicu američkih državljana u Teheranu. Bannon je s vremenom postao desničar, protivnik islama, s laganim rasističkim tendencijama. Tko želi bolje shvatiti Bannonove svjetonazore treba da baciti pogled na portal Breitbart gde je Bannon od 2012. do 2016. bio "direktor Upravnog odbora", ali se isticao i svojim kolumnama. Pompozni naslovi i teorije zavjere s te stranice gurnuli su Republikansku stranku udesno i pomogli Trumpu da useli u Bijelu kuću. Na pitanje je li pokret "alternativne desnice" antisemitski, Bannon je jednom rekao: "Ima li antisemita u alternativnoj desnici? Apsolutno. Ima li rasista u alternativnoj desnici? Apsolutno. Ali ne vjerujem da je pokret sveukupno antisemitski."

3. Kaže: "Strah je dobar"

"Priključit će nam se ili će umrijeti, moj gospodaru" – to nije citat Dannona već replika Darth Vadera iz  filma "Imperij uzvraća udarac". No i Bannon voli vojnički jezik i podjelu na prijatelje i neprijatelje. Navodno je on pisao Trumpov inauguracijski govor. A taj govor je bio intoniran kao upozorenje na navodnu katastrofu i raspad Amerike. "Strah je dobar. Strah potiče akciju", izjavio je Bannon 2010. u jednom intervjuu, tada kao autor dokumentarnih filmova. Njegovi šokantni dokumentarci lansirali su alternativnu desnicu.

4. Zarađuje dok vi gledate "Seinfelda"

Hollywood je stjecište ljevičarskih ljenčina? Tako Bannonov portal doduše vidi američku filmsku industriju. Ali Bannon od nje istovremeno jako dobro zarađuje, u svakom slučaju od serije "Seinfeld" iz devedesetih. Kao investicijski bankar bavio se prodajom udjela u produkcijskoj kući koja je radila seriju. Tražio je da ga kupac Ted Turner ne isplati u novcu već u televizijskim pravima. Slutio je da će "Seinfeld" biti pun pogodak - bio je u pravu i obogatio se. I prije toga, dok je radio u banci Goldman Sachs, sigurno je uštedio nekoliko milijuna dolara. Kako napraviti deal kojim sam najviše profitiraš – ta sposobnost svakako je Bannonu i Trumpu zajednička.