SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
Starbucks prodaje svoje europske kafiće meksičkoj Alsei
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 19.10.2018. - 08:57:04
SEATTLE – Američka kompanija Starbucks će svom dugogodišnjem partneru, meksičkoj kompaniji Alsei, predati prava na upravljanje kafićima u Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Luksembrurgu, u pokušaju da poboljša svoje poslovanje na tržištima gdje je prodaja posustala.

Kompanija će prodati 83 svoja kafića u Nizozemskoj i Francuskoj kompaniji Alsea, koja će preuzeti kontrolu i nad 177 franšiza u četiri države, rekla je glasnogovornica Starbucksa za Reuters.

Ovaj potez Starbucksa je uslijedio u vrijeme kada se ta kompanija, sa sjedištem u Seattleu, bori da ostvari ekonomski rast u Europi, na Bliskom istoku i Africi, a prema prošlogodišnjem izvještaju, to joj nije pošlo za rukom, napominje britanska agencija.

Kompanija je objavila da će joj taj potez pomoći da „oslobodi neiskorišteni potencijal“ za rast i dodala da će zatvoriti centar za podršku u Amsterdamu i ojačati svoje evropsko sjedište u Londonu.

Zatvaranje u Amsterdamu utjecat će na oko 186 zaposlenih,.

Za kompaniju Alsea, koja već kontrolira više od 900 Starbucksovih lokala u Meksiku i Južnoj Americi, ovaj sporazum proširuje prilike za saradnju sa Starbucksom i izvan Latinske Amerike i donosi njeno partnerstvo sa američkim lancem na devet tržišta u svijetu.