SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEPROFESIONALNO
 
Stankovićevo cipelarenje Milanovića nema veze s novinarstvom
Autor/izvor: Domagoj Margetić
Datum objave: 17.01.2016. - 15:09:50
KOLUMNA - Dugo nisam gledao Stankovićevu emisiju na HTV-u, naprosto jer ono što Stanković radi ne smatram novinarstvom, nego hardcore medijskim mainstreamom usmjerenim na ciljane dezinformativne manipulacije javnosti i cenzuru bitnih, osjetljivih i tema od javnog interesa, kojih u ovoj emisiji već dugo nema. 

Kada je prije nekoliko godina u svoju emisiju doveo za korupciju višestruko optuženog Ivu Sanadera, bila je to negledljiva emisija, u kojoj je Stanković dao bivšem HDZ-ovom premijeru platformu za medijsko opravdavanje HDZ-ove korupcije i kriminala. Danas, kad je u studiju kao gosta imao Zorana Milanovića, Stanković se nije niti trudio ponašati novinarski.

Njegov nastup u studiju, te odnos prema sugovorniku bio je kao saslušanje trećerazrednog, nabrijanog, nervoznog, ograničenog policajca, koji verbalnim nasiljem nad sugovornikom pokušava natjerati sugovornika da mu da točno onakve odgovore kakve policajac želi da bi izvukao nekakvo priznanje od onoga koga saslušava. To nije bilo čak niti policijsko ispitivanje, nego baš brutalno, nekulturno, nenovinarsko, neprofesionalno, nasilničko, verbalno siledžijsko saslušanje.

Stankovićevo ponašanje ne spada u profesionalne, novinarske slobode, niti je išta u njegovom današnjom nastupu bilo profesionalno i novinarski. Bilo je to s jedne strane verbalno silovanje sugovornika, a s druge strane verbalni mobing nad gledateljima koji su bili prisiljeni sat vremena gledati njegove nasilne ispitivačke ispade, praktički bez prilike da njegov sugovornik dobije primjereno vrijeme za suvisli odgovor. Stanković je preuzeo ulogu ispitivača, tužitelja i suca, donosio je procjene i presude Milanoviću, optuživao sugovornika da je lažljivac i izvodio kojekakve druge verbalne akrobacije koje s novinarstvom i novinarskim nastupom nemaju ništa zajedničko. 

Sadržaj onoga što je u emisiji govorio Milanović pritom je, upravo zahvaljujući Stankovićevoj neprofesionalnosti ostao u drugom planu, jer Milanović zapravo nije niti imao priliku odgovarati, niti govoriti. Bio je to šou verbalnog nasilja Aleksandra Stankovića, cipelarenje sugovornika koje nema nikakve veze s novinarstvom. HTV-ov voditelj imao je sat vremena televizijskog quasi spektakla u kojem je potpuno neprimjereno od sebe radio nekakvu medijsku zvijezdu koja je u stanju iscipelariti sugovornika. Neke su stvari, osim profesionalizma, uostalom i stvar kućnog odgoja. Milanović nije imao priliku izgovoriti niti jednu, doslovno niti jednu suvislu rečenicu, u koju mu Stanković nije upadao svojim nesuvislim, siledžijskim komentarima i procjenama. Umjesto razgovora i postavljanja pitanja očito podobni HTV-ov voditelj donosio je osobne procjene i zaključke, i sam odgovarao na pitanja, prekidao je sugovornika, onemogućavao mu da odgovara, i prekidao gotovo svaki odgovor svojim nervoznim upadicama.

Neki će sigurno ustvrditi da je ovaj Stankovićev izraziti neprofesionalizam, zapravo, njegova – hrabrost. No, Stanković je sve osim „hrabar novinar“. Prije nekoliko godina, nakon gostovanja Sanadera kod Stankovića, u emisiji u kojoj je Stanković zapravo omogućio Sanaderu osobnu propagandu na javnoj televiziji, poslao sam Aci dvije sms poruke s prijedlogom da omogući da se u „Nedjeljom u dva“ prikaže cijela istina o Aferi Hypo. Međutim „hrabri“ je Aco odgovorio – „Varaš se, nemam hrabrosti za to.“

Dakle za klljučne teme od javnog interesa, Aco nije imao hrabrosti, ali mu verbalna cipelarenja i nasilje očito „leže“ vrlo dobro.

Pritom, nije mi ovdje namjera braniti Milanovića. Ni u ludilu. Namjera mi je ukazati na Stankovićev neprofesionalizam pod krinkom novinarstva na javnoj televiziji. Jer ovo što smo gledali u nedjelju s novinarstvom, profesionalizmom i javnom televizijom nije imalo apsolutno nikakve veze.

Upravo zbog navedenog, Stankovića ću prijaviti Novinarskom vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva, te ih zatražiti da se očituju o ovakvom stilu vođenja emisija u Informativnom programu javne televizije. Jer danas na javnoj televiziji gledatelji nisu mogli dobiti odgovore zbog kojih su gledali Stankovićevu emisiju, nego su sat vremena gledali kako HTV-ov voditelj na neprimjeren i neprofesionalan način od sebe radi medijsku zvijezdu.