SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GRAĐEVINA
 
Stagnacija odobrenja za građenje u veljači
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 16.04.2019. - 10:24:22
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a nakon rasta broja izdanih odobrenja za građenje u siječnju (6,4% godišnje) u veljači je zabilježena njihova stagnacija na godišnjoj razini. Naime, izdano je ukupno 814 odobrenja što na mjesečnoj razini predstavlja rast od 13,2%.

Pri tome je negativan doprinos ukupnom broju izdanih odobrenja za građenje na godišnjoj razini došao od broja izdanih odobrenja za građenje zgrada dok je slabije rezultate ukupnog broja izdanih odobrenja zaustavio veći broj izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina. Broj izdanih odobrenja za gradnju zgrada koji u ukupnom broju izdanih odobrenja čini udio od 81,4% je u veljači zabilježio godišnji pad od 4,1%. Istovremeno, broj izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina s udjelom od 18,6% viši je za 22,8% u odnosu na veljaču 2018.

U odnosu na siječanj rast broja izdanih odobrenja za građenje podržan je rastom broja izdanih odobrenja za gradnju zgrada ali i broja odobrenja za gradnju ostalih građevina. Tako je u veljači broj izdanih odobrenja za građenje zgrada u odnosu na siječanj bio viši za 12%. Istovremeno izdano je 151 odobrenje za gradnju ostalih građevina koja uključuju ceste, pruge, cjevovode, mostove, brane, sportske terene i sl. što predstavlja rast od 18,9% na mjesečnoj razini.

Prema podacima o kretanju predviđene vrijednosti radova koje izdane građevinske dozvole pokrivaju u veljači je njihova vrijednost iznosila 1,999 mlrd. kuna što predstavlja pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini (-13,2% odnosno -3,4%). Pri tome je pad predviđene vrijednosti radova na godišnjoj razini posljedica niže predviđene vrijednosti izgradnje ostalih građevina (-16,7%). Promatrano kumulativno u prvih dva mjeseca ove godine ukupna predviđena vrijednost radova iznosila je 4,302 mlrd. kuna što je za 22,3% više u odnosu na isto razdoblje lani. Pri tome je stopa rasta isključivi odraz snažnog godišnjeg rasta predviđene vrijednosti radova u siječnju (58,8% godišnje).

Građevinski sektor pokazuje određene znakove oporavka što potvrđuju i kretanja pokazatelja poslovnog optimizma u građevinarstvu koji se prema posljednjim podacima HNB-a, nalazi na razinama iz 2008. te je u veljači i ožujku premašio 120 (120,3 u veljači odnosno 122,1 u ožujku). Uz višu predviđenu vrijednost radova prema izdanim odobrenjima za građenje koja je u prošloj godini premašila 28 mil. kuna što je 9,3% više u odnosu na godinu ranije te najviša zabilježena razina od 2010. pozitivan doprinos građevinskom sektoru mogao bi doći i od investicija u privatnom i javnom sektoru, ali i boljom iskoristivošću sredstava iz EU fondova.