SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Stagnacija dolara prema košarici valuta nakon prošlotjednog pada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.11.2018. - 16:13:25
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak je stagnirao na međunarodnim tržištima prema košarici valuta nakon prošlotjednog pada, najvećeg u dva mjeseca, a trguje se oprezno zbog najnovijih izjava dužnosnika američke središnje banke Fed.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je jutros gotovo nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem u petak, na 96,48 bodova. Prošlotjedno trgovanje završio je minusu od gotovo 0,5 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak u posljednja dva mjeseca.

Unatoč slabljenju dolara, tečaj eura nije uspio izrazitije ojačati iznad razine od 1,14 dolara jer su ulagače na oprezu držale zabrinutosti u vezi pregovora između Bruxellesa i Rima u vezi proračunskih planova talijanske vlade. Jutros se u takvim okolnostima eurom trgovalo po 1,1422 dolara.

Britanska funta i dalje je u fokusu sudionika tržišta, koji očekuju će da će ostati pod pritiskom sve dok se ne razjasni situacija po pitanju dogovora o brexitu. Jutros je funta ojačala 0,2 posto, na 1,2864 dolara, nakon što je u prošlom tjednu oslabila jedan posto jer je sporazum koji je britanska premijerka Theresa May usuglasila s Europskom unijom naišao na snažna protivljenja i izazvao ostavke nekolicine ministara u britanskoj vladi.

Investitori su radi smjernica u vezi izgleda za kretanje tečaja dolara u bliskoj budućnosti pratili najnovije izjave dužnosnika američke središnje banke. Richard Clarida, novoimenovani potpredsjednik Feda, u petak je upozorio na usporavanje gospodarskog rasta na globalnoj razini te istaknuo da će to biti važno za izglede za američko gospodarstvo.

Pored toga, predsjednik Fedova ogranka u Dallasu Roberta Kaplana, u odvojenom je razgovoru za Fox Business također rekao da uočava usporavanje gospodarstava u Europi i Kini.

Dolaru je posljednjih mjeseci snažnu podršku prema košarici valuta pružala kombinacija rasta ključnih kamatnih stopa i snažnih gospodarskih pokazatelja, no zbog sve učestalijih ocjena da je rast američkog gospodarstva možda dosegnuo vrhunac počeli su jačati pritisci na njegovo slabljenje.

"Oprezne izjave dužnosnika Feda u petak potaknule su investitore da poduzmu dobitonosne prodaje nakon jačanja dolara u prijašnjih nekoliko tjedana", kazala je Jane Foley, direktorica odjela valutne analize u Rabobanku.