SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Stabilan tempo rasta u EU i eurozoni u četvrtom kvartalu 2016.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.02.2017. - 16:01:24
LUXEMBOURG - Gospodarstvo eurozone u četvrtom je kvartalu 2016. godine nastavilo rasti stabilnim tempom na tromjesečnoj i godišnjoj razini, a sličan obrazac zabilježen je i na razini Europske unije u cjelini, pokazale su u utorak prve procjene Eurostata. 

U zadnjem je lanjskom kvartalu sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u eurozoni uvećan za 0,4 posto prema prethodnom tromjesečju, kada je porastao u istom postotku, objavio je statistički ured Eurostat u prvim procjenama BDP-a za četvrto tromjesečje 2016.

Na godišnjoj je razini BDP eurozone u četvrtom kvartalu uvećan za 1,7 posto, nakon 1,8-postotnog u prethodnom tromjesečju. Time je za po 0,1 postotni bod snižena preliminarna prva Eurostatova procjena s kraja siječnja, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata. Gospodarstvo EU-a u cjelini prema prvim procjenama Eurostata u četvrtom je kvartalu poraslo za 0,5 posto na tromjesečnoj razini, kao i u trećem kvartalu, pokazalo je izvješće. 

Na godišnjoj je razini 28-člano gospodarstvo poraslo za 1,8 posto, nakon 1,9-postotnog rasta u trećem kvartalu. Statistički je ured pritom također za po 0,1 postotni bod revidirao naniže preliminarne prve procjene iz siječnja.

Na godišnjoj razini rastom prednjače Rumunjska i Bugarska

Među zemljama članicama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, u četvrtom su tromjesečju 2016. daleko najviše stope rasta na godišnjoj razini zabilježene u Rumunjskoj i Bugarskoj, u visini 4,8 odnosno 3,4 posto. Slijedi Poljska s 3,1-postotnim rastom.
Sve su zemlje članice čijim je podacima raspolagao statistički ured zabilježile rast aktivnosti u zadnjem tromjesečju prema istom razdoblju godinu dana ranije, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Od najvećih gospodarstava najsnažniji je rast zabilježila Španjolska, četvrto gospodarstvo eurozone, u visini tri posto. Slijedi Njemačka, najveće gospodarstvo, s 1,8-postotnim rastom, a potom Francuska i Italija, drugo i treće gospodarstvo eurozone, s rastom od po 1,1 posto. 

Gospodarstvo Velike Britanije, čiji su se građani na referendumu u prošlogodišnjem lipnju odlučili za izlazak iz EU-a, u četvrtom je kvartalu poraslo za 2,2 posto na godišnjoj razini. 

Grčka i Finska imale su najniže stope rasta na godišnjoj razini - u visini od po 0,3 posto, pokazale su nadalje Eurostatove procjene.

Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni. 

Grčka i Finska jedine s padom aktivnosti na kvartalnoj razini 

Od zemalja čijim su podacima u Eurostatu raspolagali, Grčka i Finska jedine su imale pad aktivnosti u zadnjem tromjesečju prema prethodna tri mjeseca. U Grčkoj su aktivnosti pale za 0,4 posto, a u Finskoj za 0,5 posto, pokazale su prve procjene Eurostata. 

Ostala gospodarstva EU-a ostvarila su rast na kvartalnoj razini. 

Najizrazitiji je rast pritom ostvarila Poljska, u visini od 1,7 posto, a slijede Litva i Rumunjska, s rastom od po 1,3 posto. 

Od najvećih gospodarstava eurozone prednjačila je ponovno Španjolska, s rastom od 0,7 posto. Slijede Njemačka i Francuska, sa stopama rasta od po 0,4 posto, te Italija, s 0,2-postotnim rastom.
Velika Britanija, drugo gospodarstvo EU, zabilježila je na kvartalnoj razini 0,6-postotni rast, stoji u izvješću Eurostata.
Usporedbe radi, u SAD-u je prema Eurostatovim procjenama BDP u četvrtom kvartalu 2016. godine na tromjesečnoj razini porastao za 0,5 posto, a na godišnjoj za 1,9 posto. To pokazuje da je tempo rasta najvećeg svjetskog gospodarstva više-manje bio u visini onog eurozone i EU-a u cjelini, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda.