SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ONLINE KUPNJA
 
Srednja i Istočna Europa predvode rast online trgovine na Starom kontinentu
Autor/izvor: Stela Radošević, Icecat
Datum objave: 17.03.2019. - 08:08:13
ZAGREB - Pet zemalja u regiji Srednje i Istočne Europe - Poljska, Bugarska, Mađarska, Slovačka i Slovenija - predvode europski porast online trgovine. 

Prema istraživanju globalnog distributera internet sadržaja i statistika Icecat, samo su u Mađarskoj online kupci u 2018. godini na online tržištu potrošili više od 3,2 milijarde EUR. U četiri navedene zemlje - Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji - najpopularnija kategorija proizvoda su upravo potrošačka elektronika i mediji.

U Mađarskoj većina internet trgovina u zemlji koristi neku vrstu marketinškog alata, ali samo polovica tih trgovina koristi tradicionalne, izvanmrežne instrumente. Štoviše, otprilike 80% web trgovina prisutno je na društvenoj mreži Facebook.

Facebook uživa najveću popularnost u regiji te stopa tvrtki koje koriste Facebook doseže čak 70%. Iako Instagram u posljednje vrijeme stječe sve veću popularnost i većina internetskih trgovina pri komunikaciji koristi YouTube i Google plus, samo ih je 10% potpuno zadovoljno tim platformama.

Značajan dio od 3,2 milijarde EUR potrošnje mađarskih kupaca u 2018. dogodio se u inozemnim internet trgovinama. Prema navodima na enet.hu, 72% Mađara preferira kupnju u inozemnim internet trgovinama zbog toga što ih smatra jeftinijima. Skupina koja najviše naručuje iz inozemnih trgovina su studenti, njih otprilike 79%, dodaje izvor.

U susjednoj Slovačkoj, oko 2,3 milijuna Slovaka koristilo je različite platforme za online kupovinu, a očekuje se da će broj do 2022. godine porasti na 3,6 milijuna. Očekuje se porast potrošnje za 25% te ostvarenje ukupnih prihoda od 722 milijuna eura. Veći dio prihoda generiraju kategorija elektronika i medija, zatim igračke i kategorija „uradi sam ".

Zanimljivo je da je u Bugarskoj najpopularnija kategorija u ovom trenutku modna te ostvaruje oko 201 milijun EUR prihoda dok ukupni prihodi u svim kategorijama online iznose 470 milijuna EUR, te se očekuje se kako će isti do 2021. godine doseći 681 milijuna EUR. Nadalje, Bugarsko udruženje za internet trgovinu pridružilo se europskoj organizaciji Ecommerce Europe, koja zastupa više od 25.000 online trgovaca diljem Europe, čime će se otvoriti nove poslovne mogućnosti u toj zemlji za online trgovce iz drugih članica Europske unije, kao i omogućiti jačanje regionalne prisutnosti.

Poljsko tržište sastoji se od gotovo 20 milijuna online kupaca (oko polovica populacije Poljske), za koje se očekuje da će po glavi stanovnika godišnje potrošiti 366,04 EUR godišnje. Prema statistikama Icecata, u iduće četiri godine očekuje se porast broja poljskih kupaca na 20,95 milijuna, s potrošnjom od otprilike 482,32 EUR godišnje po stanovniku.

U Sloveniji se predviđa kako će broj online kupaca doseći 1,4 milijuna do 2021. godine, što predstavlja 83% ukupnog stanovništva.

Zaključno, u izvješću se navodi:

"U konačnici, smjer kojim se kreće regija Srednje i istočne Europe izgleda posebno dobro za proizvođače, preprodavače i distributere vezane za ovu regiju."