SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLEMENITI METALI
 
Srebro prati lošu sudbinu zlata
Autor/izvor: SEEbiz / Bloomberg
Datum objave: 01.05.2014. - 18:36:01
LONDON - Kretanje cijene srebra sve više sliči kretanju cijene zlata. I dok proizvođači mnogih proizvoda, od nakita do solarnih panela, kupuju najviše srebra u posljednjih devet godina, cijene padaju.
Investitori zanemaruju industrijsku potražnju i radije se fokusriaju na upozoravajući stav o srebru kao sigurnoj luci u trenutku kad Fed razmišlja o ukidanju stimulativnih mjera.

Petorica najpreciznijih analitičara tržišta plemenitih metala u posljednje dvije godine, predviđaju da će prosječna cijena unce srebra u trećem kvartalu iznositi 18,80 dolara, što je najniža cijena od 2010. godine. Predviđaju i pad cijene zlata od 7,8 posto.

- Industrijski poticaju mogu pomoći, ali oni nisu toliko utjecajni kao investitori. Investitori su bili optimistični oko srebra dok je zlato bilo u "bikovskom tržištu". Sada kad se situacija okrenula i kad cijena zlata pada, vidimo manji entuzijazam investitora, kaže za Bloomberg Robin Bhar, šef odjela istraživanja tržišta metala u Societe Generaleu u Londonu, najprecizniji prognozer kojeg prati Bloomberg.

Korelacija je doista jaka. Od prosinca 2008. do lipnja 2011. cijena srebra se utrostručila a zlato je skočilo 70 posto. Oba metala su dosegnula rekordne cijene a Fed je upumpao 2 bilijuna dolara u financijski sustav i srezao kamatne stope na rekordno niske razine kako bi potaknuo ekonomiju. Prošle godine su signali ekonomskog rasta spustili cijene zlata 28 posto, a srebra 36 posto. Ovi padovi bili su najoštriji za ove dvije kategorije metala još od 1981. godine.

U posljednjih šest mjeseci cijena srebra pala je 16 posto, na 19,2008 dolara za unci dok je zlato srezano 3,9 posto. U istom je razdoblju Standard & Poor's GSCI Spot Index 24 vrste robe porastao 4 posto.