GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U zamjenu za zemljište oko Dinamova stadiona Crkva dobiva 11 parcela u Zagrebu

U zamjenu za zemljište oko Dinamova stadiona Crkva dobiva 11 parcela u Zagrebu
REALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2023 / 11:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada RH, Grad Zagreb i Katolička crkva u Hrvatskoj, po svemu sudeći, uspjeli su dogovoriti rješenje višedesetljetnog spora oko vlasništva zemljišta na parcelama oko Dinamovog stadiona u Zagrebu

Naime, sama parcela na kojoj je izgrađen stadion Maksimir u vlasništvu je Grada Zagreba, ali je problem u parcelama oko samog stadiona na kojima su, primjerice, izgrađeni pomoćni tereni i parkiralište, za koje Crkva traži povrat. Prema pisanju Novog lista, problem će se riješiti tako da će država Crkvi darovati 11 građevinskih parcela na području Zagreba, koje će otkupiti od privatnih vlasnika, u zamjenu za to da Crkva odustane od traženja povrata parcela oko stadiona. Tih 11 parcela koje će Crkva dobiti su, prema GUP-u, određene da se na njima grade vjerski objekti (crkve, samostani i komplementarni sadržaji).

Tako će sa kompleksa na kojem je stadion biti skinute sve zabilježbe i moći će se krenuti u gradnju novog stadiona. Da su tri strane blizu rješenja višegodišnjeg problema dao je naslutiti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je u utorak izjavio kako se aktivno radi na rješavanju problema, da je napredak dobar i da se problem bliži kraju. Država je u posao upletena s obzirom na to da je Vlada početkom srpnja stadion Maksimir, kao i stadion Poljud u Splitu, proglasila sportskim građevinama od nacionalnog interesa, čime je omogućeno financiranje rekonstrukcije iz državnog proračuna.

Da bi se moglo početi s gradnjom na Dinamovom stadionu, trebalo je prethodno počistiti vlasničke odnose, što je dogovorom s Crkvom i učinjeno. Zasad je za radove na sportskim građevinama od nacionalnog interesa iz državnog proračuna osigurano 27 milijuna eura, a procjena je da će izgradnja novog stadiona Maksimir koštati do 100 milijuna eura te da bi trebao biti završen do 2026. Dinamo će za vrijeme izgradnje igrati na stadionu u Kranjčevićevoj. Valja podsjetiti i da je prethodnih desetljeća na obnovu Dinamovog stadiona potrošeno stotinjak milijuna eura, s gotovo nikakvim učinkom.



Tagovi: Dinamo, Maksimir
PROČITAJ I OVO
Stojković objavio popis za Europsko prvenstvo
POPIS
Stojković objavio popis za Europsko prvenstvo
BEOGRAD - Srpski izbornik Dragan Stojković objavio je popis reprezentativaca koji konkuriraju za nastup na skorašnjem Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Stojković je na popis uvrstio 35 nogometaša, što će reći da će do početka Eura morati otpisati njih devetoricu.
Dinamo angažira odvjetnike koji će se pozabaviti Vlatkom Peras
IZVRŠNI ODBOR
Dinamo angažira odvjetnike koji će se pozabaviti Vlatkom Peras
ZAGREB - U petak, 17. svibnja, održana je redovita, 6. sjednica Izvršnog odbora GNK Dinamo, a osnovne zaključke prenio je Sanjin Španović, predstojnik Ureda predsjednika kluba.
Đoković iznenadio odlukom uoči Roland Garrosa
TENIS
Đoković iznenadio odlukom uoči Roland Garrosa
PARIZ - Novak Đoković, potvrdio je da će nastupiti na ATP 250 turniru u Ženevi koji počinje u nedjelju.
Modrić najvjerojatnije ostaje još sezonu u Realu
NESLUŽBENO
Modrić najvjerojatnije ostaje još sezonu u Realu
MADRID - "Najvjerojatnije je da će ostati još godinu dana i nastaviti pisati povijest", kaže o Luki Modriću njegov agent Vlado Lemić, čije izjave za saudijski medij Kooora prenosi Marca.
Pacersi i Knicksi idu u sedmu utakmicu
NBA PLAYOFF
Pacersi i Knicksi idu u sedmu utakmicu
NEW YORK - Košarkaši Indiana Pacersa podigli su se iz pepela i izjednačili seriju s New York Knicksima na 3:3.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE