GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Online oglašavanja u Hrvatskoj lani poraslo 21 posto

Online oglašavanja u Hrvatskoj lani poraslo 21 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 16:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupna vrijednost investicija u online oglašavanje u Hrvatskoj tijekom 2022. procjenjuje se na 110 milijuna eura, što je 21 posto više nego 2021. godine, a na temelju prikupljenih podataka prognozira se i nastavak rasta u ovoj godini za 12 posto, pokazuje istraživanje IAB Online Media AdEx, čije su rezultate u utorak objavili iz IAB Croatie i HURA-e.

Riječ je o drugom istraživanju zajednice vodećih digitalnih stručnjaka u Hrvatskoj IAB Croatia, koja je prošle godine predstavila prvu hrvatsku procjenu investicija u online oglašavanje Online Media Advertising Expenditure (AdEx).

"Mnogi su čimbenici u 2022. godini pozitivno utjecali na daljnji rast digitalnog oglašavanja u Hrvatskoj. Zahvaljujući prošlogodišnjem istraživanju IAB-a Croatia. povećala se svjesnost javnosti o ulaganjima u online oglašavanje u Hrvatskoj. Dodatan optimizam stvorio se dobrom turističkom sezonom i povećanom potrošnjom u drugoj polovini godine, uključujući i Svjetsko nogometno prvenstvo. Međutim, novi izazovi očekuju se tijekom cijele 2023. godine, primarno pod pritiskom inflacije i ostalih ekonomskih kretanja. Kvalitetno i strateški pametno ulaganje u oglašavanje sada je važnije nego ikada“, izjavio je Vjekoslav Srednoselec (dentsu Croatia), član radne skupine za IAB Croatia Online Media AdEx.

Najveći udio u ukupnom iznosu investicija u 2022. godini imalo je display oglašavanje (statični, animirani i videoformati) i to 41 posto, nakon čega slijedi oglašavanje na društvenim mrežama s 30 posto, a potom oglašavanje na tražilicama, s 20 posto udjela.

Procjenjuje se da će ti kanali oglašavanja nastaviti dominirati i u 2023. godini, a očekuje se i značajan porast ulaganja u influencere u 2023. – od čak 63 posto u odnosu na 2022. godinu, dok se povećanje ulaganja u sadržajni marketing procjenjuje na također visokih 41 posto u odnosu na 2022., navode iz IAB Croatia i HURA-e.

Kako dalje ističu, više od trećine ulaganja u display oglašavanje odnosilo se lani na videoformate, a čak 60 posto display oglašavanja zakupljuje se programatski, što je porast u odnosu 55 posto rasta u 2021. Ističu i da nastavlja rasti oglašavanje na mobilnim uređajima, koje je u 2022. dosezalo 76 posto display oglašavanja.

U oglašavanju na društvenim mrežama, pokazuje istraživanje, postojana je dominacija kompanije Meta Inc: Facebook je s ranijih 54 porastao na 58,6 posto u 2022. godini, dok Instagram drži 37,5 posto udjela.

Ostale mreže, među kojima su najzastupljeniji LinkedIn (1,5 posto) i Snapchat (1,2 posto), zajedno čine manje od 4 posto udjela u oglašavanju na društvenim mrežama.

Globalne platforme u vodstvu su i kada je riječ o videooglašavanju: 58 posto ulaganja odlazi na YouTube, a dodatnih 25 posto na Facebook.

Kategorija Classifieds, koja se odnosi na objave individualnih oglasa korisnika, a koja jest dio IAB standarda – nije prikazana u ovom izvješću, ističu iz IAB Croatia, no obuhvaćena je istraživanjem po kojem se vrijednost kategorije u 2022. godini procjenjuje na dodatnih 16 milijuna eura, što je porast u odnosu na godinu ranije zabilježenih 15 milijuna.

Inače, ovu procjenu neto iznosa ukupnog volumena i strukture online oglašavanja u Hrvatskoj za 2022. godinu te očekivanja za 2023. godinu napravila je radna skupina na temelju procjena neto oglašavanja po pojedinim segmentima online oglašavanja koje su dostavile članice IAB-a Croatia, s naglaskom na one s najboljim uvidom u lokalno tržište, javno dostupnih izvora podataka i ekspertize članova radne skupine definirala IAB Online Media AdEx, dok je agencija za istraživanje tržišta Ipsos, kao nepristrani partner, radila na sintezi i analizi prikupljenih podataka, navode iz Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA) i IAB Croatie.

Tagovi: Online oglašavanja u Hrvatskoj, online oglašavanje, oglašavanje
PROČITAJ I OVO
Sjajne vijesti za Dinamo na putu do Lige prvaka
POKLOPILO SE
Sjajne vijesti za Dinamo na putu do Lige prvaka
ZAGREB - Sjajne vijesti za Dinamo stižu iz Danske. Naime, jedan od uvjeta koji se mora poklopiti da Dinamo u kvalifikacije Lige prvaka krene iz posljednjeg, četvrtog pretkola jest da Kopenhagen ne bude prvak Danske.
Salihamidžić postaje sportski direktor HSV-a?
POSLOVI
Salihamidžić postaje sportski direktor HSV-a?
HAMBURG - Hasan Salihamidžić (47) radio je u Bayernu na ključnim pozicijama od 2017. do 2023. godine.
Nagelsmann šokirao popisom za Euro: Evo koje je velikane otpisao
ŠOKANTNO
Nagelsmann šokirao popisom za Euro: Evo koje je velikane otpisao
MUNCHEN - Julian Nagelsmann, njemački izbornik, šokirao je javnosti preliminarnim popisom igrača za Euro koje će se za mjesec dana igrati baš u Njemačkoj.
Stanišić se usprkos najavama sigurno vraća u Bayern
POVRATAK
Stanišić se usprkos najavama sigurno vraća u Bayern
MUNCHEN - Njemački Sky tvrdio je da hrvatski reprezentativni branič želi ostati u prvaku Bundeslige Bayer Leverkusenu, kamo ga je Bayern prošle godine poslao na posudbu, no Kicker je idući dan objavio drugačije informacije.
Tri kandidata za klupu Hajduka
TRENERI
Tri kandidata za klupu Hajduka
SPLIT - Pitanje nasljednika Jure Ivankovića ulazi u završnu fazu odgovora. Imena su se nizala, ali kako vrijeme prolazi sve je manje nagađanja oko izbora trenera. Bliži se kraj sezone, potraga za trenerom ušla je u završnu fazu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE