DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
POD ISTRAGOM
 
Sporni dijelovi Modrićeva svjedočenja
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 19.06.2017. - 19:39:12
ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo je istragu protiv Luke Modrića. Nakon njegovog svjedočenja na suđenju braći Mamić i ostalima prošlog tjedna u Osijeku, DORH ima osnovanu sumnju da je prilikom svjedočenja Modrić počinio kazneno djelo protiv pravosuđa davanjem lažnog iskaza.

"Luka Modrić, morate govoriti istinu, lažno svjedočenje je kazneno djelo - razumijete li", upitan je naš nogometaš na sudu. Njegov odgovor glasio je: "Razumijem."

Dobro je razumio, pa je DORH otvorio istragu protiv Modrića jer osnovane sumnja na lažni iskaz jer na sudu nije ponovio ono što je rekao USKOK-u u iskazu u ljeto 2015. godine. Na suđenju Mamićima u Osijeku prošlog tjedna Modrić kao svjedok nije briljirao. Vlastitu izjavu USKOK-u - da s Mamićem nije u pisanoj formi dogovorio novčani iznos od transfera prvo je opravdavao.

Nakon Modrićeva svjedočenja Mamić mu je odao priznanje: "Njegov iskaz je nešto najdivije, najpoštenije što je ikad bilo, njemu su jednostavno uvalili jednu rečenicu koju nikad nije rekao, vidjeli ste danas da je rekao - to jednostavno nije istina, to je laž." Mamić je ocjenio da Modrić nije promijenio iskaz iz USKOK-a već je, smatra, svjedočeći rekao upravo suprotno.

Podsjetimo, Mamiću se u Osijeku sudi zajedno s njegovim bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za malo manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Odvjetnik Branko Šerić za N1 objasnio je kakve su posljedice iznošenja lažnog iskaza na sudu.

"Često se događa da svjedoci u najmanju ruku modificiraju iskaz, da se ograđuju od ranije izrečenih dijelova iskaza, a rijeđe se događa da daju potpuno drugačiji iskaz na glavnoj raspravi u odnosu na onaj koji su dali tijekom istrage ili pred USKOK-om. Takav svjedok koji mijenja, modificira iskaz svjestan je da time iskrivljuje točne činjenice, dakle, daje lažni iskaz koji je dijelom ili u cjelosti suprotan onom koji je dao tijekom iskaza, može biti kažnjen sa od šest mjeseci do pet godina", kaže Šerić.

Poznati odvjetnik kaže da se treba čekati pravomoćnost tog postupka.

"S obzirom na neka događanja može se već sad imati posljedice na tijek postupka. Primjerice, ako postoje sumnje da bi se mogli ponoviti takvi slučajevi, svatko drugi će dobro razmisliti hoće li davati lažne iskaze", kaže Šerić.

Sporne se rečenice nalaze u iskazu kojeg trostruki osvajač Lige prvaka nije pročitao jer kaže jedva je čekao da izađe iz USKOK-a. No, sada bi se na sud mogao vratiti i biti upamćen - ne po potezima s terena, već jednim potezom - na sudskoj klupi.