SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KUPNJA
 
Splitska plovidba kupila brod Boka star kojim se naoružavao Saddam Hussein
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 25.09.2011. - 08:36:00
Zadnja izmjena: 25.09.2011. - 09:50:49
SPLIT - Na dražbi održanoj na Trgovačkom sudu u Rijeci, “Splitska plovidba” kupila je brod “Boka”, poznatiji pod imenom “Boka Star”, koji su hrvatske vlasti zaplijenile prije devet godina, nakon što je u riječkoj luci na palubi pronađeno 14 manjih kontejnera sa streljivom i vojnim materijalom, većinom jugoslavenske proizvodnje, namijenjenima tadašnjem iračkom režimu Saddama Husseina.
Splitska kompanija platila je 300 tisuća kuna, odnosno samo 2500 kuna više od jedine preostale pristigle ponude za kupnju broda izgrađenog pod imenom “Ugor” u “Brodosplitovu” Brodogradilištu specijalnih objekata prije 28 godina za tadašnji JRM, a koji se proteklih šest godina nalazi na mrtvom vezu u pulskoj vojnoj luci Vargarola.

Izlicitirani iznos tek je desetak posto od procijenjene vrijednosti broda, a novac će biti uplaćen kompaniji “Esprite Shipping Corporation” s Maršalovih Otoka, koja je otkupila brod od crnogorskog brodovlasnika Marka Balića kojem se u Rijeci sudi zbog krijumčarenja oružja. Iako u domaćem brodaru nismo mogli doznati kakvi su im planovi s vremešnom prinovom u njihovoj veteranskoj floti, za očekivati je da će biti angažiran na prijevozu cementa ili sličnih sipkih tereta.

No, pravo je pitanje koliko će im nakon remonta “Boka” biti isplativa, jer zbog projektirane namjene za opskrbu nekadašnjih vojnih baza na otocima može dosegnuti brzinu od 22 čvora uz veliku potrošnju goriva.