SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRGOVINA
 
Spar s Billinim trgovinama juriša među prvih pet trgovaca
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.12.2016. - 10:55:48
ZAGREB - Preuzimanje 62 Billine trgovine moglo bi Interspar prometnuti među pet trgovaca na hrvatskom tržištu.
Prema posljednjim podacima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Spar i Billa po svojem tržišnom udjelu zauzeli su lani šesto i sedmo mjesto; Spar s procijenjenim tržišnim udjelom između pet i deset posto, a Billa s udjelom manjim od pet posto. Glavni konkurent za ulazak među prvih pet bit će Tommy.

Iako višegodišnji gubitaš - jer Spar Hrvatska od 2011. godine kontinuirano bilježi gubitak na razini između 120 i 145 milijuna kuna godišnje - tvrtka je u 2015. godini isplivala kao maloprodajni lanac s najvećim dvoznamenakstim rastom među deset najjačih trgovaca.

To je prije svega, stoji u izvješću AZTN-a, bio rezultat Sparova preuzimanja 20 prodajnih mjesta Dinove - Dione iz ljeta 2014. godine, koje je Sparu omogućilo ulazak u segment takozvanih “kvartovskih trgovina”, a čime je onda postao i drugi trgovac po prihodima na području grada Zagreba.

Spar je, dakle, već u 2015. godini zabilježio povećanje svog tržišnog udjela, a s ovom posljednjom akvizicijom logično je pretpostaviti da će se u sljedećim godinama na maloprodajnom tržištu uspostaviti novi odnosi snaga.

Sasvim je logično da se Spar udružuje sa svojom austrijskom konkurencijom i da, potpomognuti austrijskim bankama, pokušavaju stvoriti bolju poziciju na tržištu, posebno u kontekstu jačanja njihove nabavne snage.

Trgovačkim tržištem dominira Konzum, no posljednjih godina opasno ga ugrožavaju Lidl i Kaufland. Lidl je povećao tržišni udjel, kao i Kaufland, koji su oba članovi Schwarz grupe, pa su, promatrano zajedno, najznačajniji konkurent Konzumu. Ta su dva trgovca u 2015. prvi puta ostvarila zajednički tržišni udjel iznad 20 posto.

Pozitivna značajka i okolnost na tržištu maloprodaje je uspješnost regionalnih i lokalnih trgovaca, koji i u 2015. bilježe rast ostvarenih prihoda i tržišnih udjela po pojedinim županijama. Na lokalnoj, odnosno regionalnoj razini, ističu se Studenac, Mlin i pekare, Lonia, KTC, Djelo, Metss, Pemo, Ribola i Boso.