SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRGOVINA
 
Spar preuzima bivšu Konzumovu trgovinu u Tower Centru Rijeka
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 27.01.2018. - 08:04:11
RIJEKA - Poslovni prostor u riječkom Tower Centru u kojem se sve do siječnja ove godine nalazila najveća Konzumova trgovina uskoro će dobiti novog zakupca. Prema neslužbenim informacijama, bit će to Spar, koji je navodno već sve dogovorio s vlasnicima prostora, tvrtkom Coop trgovine i usluge iz Rijeke.

Tportalov dobro upućen izvor tvrdi kako su u igri bile i Plodine, ali ih je Spar pretekao.

- U tijeku su pregovori samo sa Sparom. Oni kao jedan od najvećih Konzumovih konkurenata na tržištu maloprodaje žele što više kapitalizirati njegove trenutne slabosti', rekao nam je naš sugovornik. Pokušali smo u Sparu dobiti službenu potvrdu kako se uskoro useljavaju u Tower Centar, ali nisu ništa htjeli komentirati.

Zakopčani do grla su i vlasnici atraktivnog poslovnog prostora, čija je ukupna prodajna površina nešto manja od pet tisuća metara kvadratnih.

- S obzirom na to da se radi o pregovorima koji trebaju dobiti konačnu formu, još uvijek ne mogu potvrditi s kime smo, čak ni jesmo li postigli dogovor. Službenu informaciju za javnost imat ćemo za oko dva tjedna, do kad bi sve trebalo biti riješeno', rekao je za tportal Dragan Rukavina, član Uprave tvrtke Coop trgovine i usluge.

Podsjetimo, izvanredna uprava Agrokora najavila je zatvaranje stotinjak trgovina Konzuma u sklopu optimizacije prodajne mreže. Do rujna prošle godine ugašeno je oko 60 trgovina, a većinom se radilo o manjim kvartovskim dućanima, dok su najveću pozornost javnosti izazvala zatvaranja velikih hipermarketa u Rijeci i Osijeku.

- Barem 40 posto tih lokacija bile su stvarno loše. Konzum je u njih ulazio doslovno samo kako bi zabio zastavicu. Za dobre lokacije je velik interes. Najveći apetit pokazuju diskontni lanci robe široke potrošnje, poljski Pepco i njemački TEDi, koji su u zadnjih šest mjeseci ušli na hrvatsko tržište i agresivno se šire', ističe naš dobro upućeni sugovornik.

Od velikih trgovačkih lanaca, kao što smo već spomenuli, najveću ambiciju da poentira na krizi Agrokora, odnosno Konzuma pokazuje Spar. On je navodno u igri i za preuzimanje poslovnog prostora na ulazu u grad Krk, gdje još uvijek radi Konzumov supermarket.

Izvanredna Agrokorova uprava u sukobu je s vlasnicima tog prostora, Rockspring fondom, jer ne želi plaćati financijski leasing dogovoren s bivšom upravom na čelu s Ivicom Todorićem.

U prosincu je čak došlo do blokade rada trgovine od Rockspringa, na što su iz Agrokora obavijestili javnost kako je Todorićeva uprava dogovorila sell and leaseback aranžman na štetu Konzuma jer se radi o zakupninama koje su višestruko veće od tržišnih uvjeta.