SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MOBILNA TELEFONIJA
 
Španjolci u listopadu isključili rekordan broj mobitela, manji operateri profitiraju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.12.2012. - 16:23:00
Zadnja izmjena: 17.12.2012. - 19:23:06
MADRID - Recesijom pogođeni Španjolci isključili su u listopadu rekordan broj mobilnih telefonskih linija a manji operateri istodobno preotimaju tržišni udio velikim igračima 'posebnim ponudama' pametnih telefona.
U Španjolskoj broj mobitela premašuje broj građana ali je recesija naglo povećala broj nezaposlenih. Bez posla je tako svaki četvrti Španjolac pa se ubrzanim tempom smanjuje i broj aktivnih mobitela. U listopadu je isključeno čak 486.000 linija za mobilnu telefoniju, objavio je u ponedjeljak regulator telekomunikacija CMT.

Movistar, mobilni operater Telefonice, izgubio je u listopadu 284.000 mobilnih linija a Vodafone, drugi po veličini španjolski mobilni operater, njih 278.000, objavio je CMT.

Brojke pokazuju 3,8-postotni pad linija za mobilnu telefoniju u odnosu na prošlu godinu, u kontekstu visoke nezaposlenosti i druge recesije u tri godine.

"Mobilni sektor u Španjolskoj nikako se ne oporavlja. Broj linija smanjuje se već deveti mjesec zaredom... Yoigo i virtualni mobilni operateri istodobno povećavaju broj klijenata, ali oni ne mogu kompenzirati njihovo smanjenje u Movistaru, Vodafoneu i Orangeu", upozoravaju u CMT-u.

Cjenovni rat u sektoru mobilne telefonije zahuktao se proteklih nekoliko mjeseci nakon što su Telefonica i Vodafone u proljeće odlučili prekinuti s praksom takozvanih 'posebnih ponuda' pametnih telefona, što je dovelo do smanjenja njihovih tržišnih udjela.

Gotovo dva milijuna Movistarovih linija isključeno je od ožujka kada je ta kompanija prekinula s tom praksom, pokazuju mjesečni podaci CMT-a.

Vodafone je stoga u studenom odlučio ponovo uvesti posebne ponude za pametne telefone.

U CMT-u navode da je u listopadu čak 475 tisuća građana prešlo drugom operateru.

Tržišni udio Telefonice iznosio je u listopadu 37 posto, u odnosu na 40 posto u istom prošlogodišnjem mjesecu. Vodafoneov se udio smanjio s 28 na 27 posto.

Orange, treći po veličini igrač na španjolskom tržištu, nije ukinuo posebne ponude i njegov je tržišni udio porastao s 20 na 21 posto. Izgubio je 14.870 klijenata.