SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Soros: Europska unija bi mogla doživjeti sudbinu Sovjetskog Saveza
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.02.2019. - 20:26:22
WASHINGTON - Ukoliko se Europska unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i vanjske prijetnje završit će kao Sovjetski Savez, izjavio je milijarder George Soros, aludirajući na raspad sovjetskog bloka 1991. godine.

Soros je rekao da Evropa „mjesečari” prema uništenju, a da se narod Europe mora probuditi prije nego što bude kasno, prenosi CNBC. Dodaje da je EU trenutno u „revolucionarnom trenutku”, a da je krajnji ishod „krajnje neizvjestan”.

Najgore od svega, kaže Soros, je činjenica da ni europski lideri ni njeni građani nisu svjesni ove situacije.

Sorosa trenutno čelništvo Europske unije podsjeća na sovjetski politbiro kada se Savez raspao - nastavljajući izdavati ukaze kao da su oni relevantni.

Po pitanju izbora za Europski parlament, Soros kaže da je to točka u kojoj će doći do novog sukoba u EU - očekuje se da će antisistemske, euroskeptične stranke ostvariti dobre rezultate.

„Nažalost, antieuropske snage uživaju prednost na izborima. Postoji više razloga za to, uključujući i staromodni stranački sustav koji je prisutan u većini evropskih zemalja, nemogućnost promene sporazuma i nedostatak pravnih sredstava za kažnjavanje država članica koje krše principe na kojima je EU osnovana”, rekao je Soros.

Što se tiče Njemačke, Soros je ocijenio da se koalicija okupljena oko Kršćansko-demokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel, koja služi svoj posljednji mandat, neće moći djelovati u potpunosti proeuropski, jer pritisak vrši ultradesničarska Alternativa za Njemačku (AfD).

Situaciju po pitanju Brexita Soros vidi kao toliko kompliciranu da Britanci, kaže, sada samo žele da se završi, iako će to biti događaj koji će definirati budućnost Britanije u narednih nekoliko desetljeća. On dodaje da britanska javnost polako shvaća „teške posljedice” koje će imati izlazak Britanije iz EU.

Italija je po njegovom mišljenju napravila „fatalnu grešku” kada se 2017. godine pozvala na Dublinski sporazum, koji nalaže da migranti moraju zatražiti azil u prvoj zemlji u koju uđu. Borba Italije s rastućim brojem migranata bacila je državu u ruke antievropske Lige i Pokreta pet zvijezda 2018. godine.

Kako bi se izborila s antieuropskim silama, Europa mora prepoznati svoje neprijatelje i probuditi proeuropsku većinu.

„U suprotnom, san jedinstvene Europe mogao bi postati košmar 21. stoljeća”, upozorava Soros.