SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MIGRANTI
 
Sombor: Protest zbog migranata i događaja koji se nije desio
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 15.07.2017. - 08:55:00
SOMBOR - Meštani naselja Šikara u Somboru svakodnevno protestuju u blizini lokalnog prihvatnog centra za izbeglice, tražeći njegovo izmeštanje. Kao razlog navode slučaj navodnog napada jednog od migranata na dvanaestogodišnju devojčicu, a u zahtevima ih je podržala i lokalna politička elita. Međutim – da li se sporni događaj uopšte desio?

"Šta treba da se desi, da neko dete siluje, a? Je*o bi vam mamu onda. Pogledaj – gde idu oni sad? Sad dolaze. Ko ih je doveo?" - ovako meštani somborskog naselja Šikara dočekuju grupe izbeglica koje dolaze u obližnji prihvatni centar. Kažu da je razlog za podozrenje napad koji se navodno dogodio prošlog vikenda.

"Dete je išlo sa bazena i pratila je drugaricu do kuće. Međutim, ostala je ispred kuće na biciklu. Naišla su njih četiri, u alkoholisanom stanju, opkolili su je, jedan od njih je prišao i počeo da je vuče. Ona je dete, vrištala, vrištala, i od te devojčice tata je izašao i spasio dete", priča Biljana Mihaljev, inicijatorka protesta.

Ovakav događaj se, kako je utvrdila somborska policija, nije desio.

"Migranti, šesnaestogodišnjaci, nisu napali 13-ogodišnju devojčicu. Sam događaj nema elemente krivičnog dela, niti prekršaja", navodi predstavnik somborske policije pri savetu za migracije.

To, međutim, nije sprečilo lokalno stanovništvo da nastavi s protestima, niti medije da izveštavaju na senzacionalistički način. Izbeglice, od kojih su najveći deo u ovom kampu porodice iz Avganistana, kažu da se osećaju uplašeno.

"Lokalno stanovništvo nas je gađalo kamenjem i psovalo nas. To nije dobro, sad svi imamo problem", kaže Ahmad, izbeglica iz Avganistana.

Problem imaju i u Komesarijatu za izbeglice. Kažu da ovo nije prvi put da se lokalna zajednica buni zbog – nepostojećeg incidenta.

"Mislim da je uzrok ovakvim zategnutim situacijama neinformisanost, i mislim da tome doprinosi i senzacionalistički pristup medija ovoj temi", navodi Ivan Gerginov iz Komesarijata za izbeglice.

Bez obzira na zaključak policije da incidenta nije bilo, zahtevima meštana priključio se i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Somboru, da bi nakon toga, na insistiranje lokalne samouprave, u kojoj većinu ima upravo SNS, policija je iselila 70-oro izbeglica iz kampa.

Slična situacija dogodila se i u kampu u Šidu, koji je nedugo posle toga i zatvoren. Da li ključ u bravi preti i centru u Somboru, pitali smo one koji se, barem na papiru, isključivo pitaju o tome.

"Ja mogu da vam kažem šta o tome mislim ili ne, ali stvar će biti političke odluke da li će se zatvoriti ili ne. Rezonski i zanatski gledano, taj centar u ovom momentu ne treba zatvoriti", naveo je Gerginov.

I šef odborničke grupe naprednjaka Zoran Rus i gradonačelnica Dušanka Golubović odbili su da govore za N1. Iz grada su saopštenjem naveli da razumeju zahteve meštana, ali i da će nastaviti da insistiraju na deportaciji izbeglica koje u prihvatnom centru borave kao samci.