SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOBRE BROJKE
 
Solidni kvartalni rezultati Intese Sanpaolo
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.11.2018. - 16:13:27
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o solidnim poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju, uz snažan rast neto dobiti i stagnaciju prihoda u kontekstu previranja u talijanskom bankovnom sektoru zbog problema s državnim dugom.

Razdoblje od srpnja do rujna banka, vlasnica Privredne banke Zagreb, zaključila je s konsolidiranom neto dobiti od 833 milijuna eura, što je 28 posto više nego što su zabilježili u istom razdoblju lani kada je na rezultat utjecala kupnja Veneto Bance i Banco Popolare di Vicenza.

Intesa je pristala preuzeti zdravu imovinu te dvije banke za jedan euro pod uvjetom da preuzimanje ne šteti njenim kapitalnim pokazateljima i politici isplate dividendi. Kako bi se neutralizirao utjecaj njihove kupnje, banka je od države primila kapitalnu injekciju od 3,5 milijardi eura.

Na kraju rujna stopa adekvatnosti Intesinog kapitala iznosila je 13,7 posto, u odnosu na 13 posto koliko je iznosila na kraju prošle godine.

U trećem ovogodišnjem tromjesečju operativni prihodi Intese bili su gotovo na razini prošlogodišnjih i iznosili su 4,27 milijardi eura. Neto prihodi od kamata porasli su 0,9 posto, na 1,844 milijarde eura. Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su tri posto, na 1,924 milijarde eura. Neto prilagodbe kredita pale su za petinu, na 519 milijuna eura.

S obzirom na previranja na tržištima i pad prinosa na talijanske državne obveznice, koje su prouzročili proračunski planovi talijanske vlade, posebno najavljena opsežna potrošnja, pozornost je bila usmjerena na Intesine kapitalne pokazatelje.

Reuters podsjeća da talijanske banke imaju velike portfelje državnih obveznica te ih je pogodio pad prinosa na državne dužničke papire zbog trzavica Rima i Bruxellesa oko talijanskog proračuna, povećavajući ujedno njihove troškove zaduživanja.

Izvršni direktor Intese Carlo Messina otklonio je bojazni za Italiju argumentom da su temeljni ekonomski pokazatelji "stvarno jaki" i predviđajući 1-postotni rast talijanskog gospodarstva u idućoj godini.

"U (aktualnoj) bilanci Intese vide se kretanja realnog gospodarstva i to je stvarno stanje", kazao je Messina u telekonferenciji s analitičarima.

"Scenarij ne odgovara armagedonu... ako želite armagedon, idite u kino", odgovorio je na pitanje o smanjenoj tržišnoj vrijednosti dionica talijanskih banaka.

Od sredine svibnja, kada su u javnost procurili proračunski planovi vladajuće koalicije, indeks dionica talijanskih banaka pao je za trećinu i njihova je tržišna vrijednost osjetno manja od one knjigovodstvene, napominje Reuters.

U banci očekuju da će im godišnja neto dobit "porasti u usporedbi s 2017." ako se iz prošlogodišnjeg rezultata izuzme 3,5 milijardi eura koje je dobila od države kako bi se ublažio utjecaj na kapitalne pokazatelje preuzimanja dvije banke.

Zahvaljujući sporazumu sa švedskim Intrumom o kupnji nenaplativih kredita njihov je udio u ukupnom kreditnom portfelju smanjen je na 9,2 posto.

Intrum Justitia financijska je tvrtka specijalizirana za upravljanje kreditima. Za Intesin odjel za naplatu dugova ponudili su 500 milijuna eura, te dodatnu 3,1 milijardu eura za nenaplative kredite.

Čelnik Intese kazao je da bi sporazum s Intrumom mogao biti zaključen do početka prosinca.