DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
UZLET
 
Snažan skok graditeljskih aktivnosti u eurozoni u veljači
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.04.2017. - 08:34:59
BERLIN - Graditeljske aktivnosti u eurozoni u ovogodišnjoj su veljači značajno porasle u odnosu na mjesec ranije, nakon slabljenja tijekom protekla dva mjeseca, pokazali su najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostata.
Prema sezonski prilagođenim podacima, graditeljska aktivnosti u veljači 2017. uvećana je za 6,9 posto na mjesečnoj razini, pokazalo je izvješće Eurostata, objavljeno u četvrtak.
To svjedoči o zaokretu u graditeljskom sektoru 19-članog gospodarstva s obzirom da su te aktivnosti u siječnju u odnosu na mjesec ranije smanjene za revidiranih 2,4 posto. Prvotni podatak pokazivao je pad u visini 2,3 posto.
U prosincu lani pad je iznosio mršavih 0,3 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće. 
Skok aktivnosti u veljači ujedno je najsnažniji od ožujka 2012. godine, kada je proizvodnja uvećana 8,4 posto na mjesečnoj razini.
Takav se rast najvećim dijelom zahvaljuje skoku aktivnosti od 10,1 posto u segmentu niskogradnje. U sektoru visokogradnje aktivnost je poskočila 6,2 posto, pokazalo je izvješće Eurostata. 
I na godišnjoj je razini graditeljska aktivnost u eurozoni snažno uvećana, i to za 7,1 posto. U siječnju je, pak, na godišnjoj razini bila smanjena za revidiranih 5,1 posto, dok je prema prvotno objavljenom podatku siječanjski pad iznosio 6,2 posto.
U 28-članoj Europskoj uniji u veljači su graditeljske aktivnosti porasle za 4,4 posto na mjesečnoj i za 5,2 posto na godišnjoj razini. U siječnju su, pak, na mjesečnoj razini pale za 1,5 posto, a na godišnjoj za 2,3 posto.
Među zemljama članicama najizrazitiji rast na mjesečnoj razini zabilježen je u Sloveniji, Belgiji i Njemačkoj, dok su najviše te aktivnosti smanjene u Poljskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.
Slovenija je prednjačila rastom i na godišnjoj razini, a slijede Mađarska, Švedska i Njemačka. Najviše su, pak, te aktivnosti u usporedbi s istim razdobljem godine ranije smanjene u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj.
Podaci za Hrvatsku nisu objavljeni budući nije dužna dostavljati Eurostatu odgovarajuće mjesečne podatke.