DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Snažan rast azijskih indeksa zbog optimizma oko trgovinskih pregovora
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.02.2019. - 08:23:26
TOKIO - Na azijskim su tržištima indeksi znatno porasli, zahvaljujući nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, dok je dolar oslabio jer je ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 1 posto, nadoknadivši gubitke od petka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,3 i 1,7 posto.

Optimizam u vezi trgovinskih pregovora

Azijske ulagače ohrabrio je skok S&P 500 i Dow Jones indeksa u petak na Wall Streetu za više od 1 posto, nakon poruka iz Washingtona i Pekinga da je u prošlotjednim pregovorima postignut načelni konsenzus po nekim ključnim trgovinskim pitanjima i da će se pregovori nastaviti ovoga tjedna u Washingtonu.

To je potaknulo nadu da bi se uskoro mogao postići trgovinski dogovor i okončati carinski rat koji su lani vodila ta dva najveća svjetska gospodarstva.

Donedavno je predsjednik SAD-a Donald Trump poručivao da bi, ako dogovor ne bude postignut do 1. ožujka, odmah nakon toga mogao povećati carine s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih proizvoda.

No, ovih je dana kazao da je voljan produljiti rok za trgovinski dogovor s Kinom i nakon 1. ožujka ako vidi da pregovori dobro napreduju.

„Smatramo da obje strane imaju dobre razloge zbog kojih žele postići dogovor. A kako su dobro motivirane, veća je vjerojatnost da će se dogovor sklopiti nego da neće", pišu analitičari CBA u osvrtu na situaciju na tržištima.

Uz to, tržišta podržava nada ulagača u nove poticajne monetarne mjere, s obzirom na usporavanje rasta gospodarstava u regiji.

Kineska središnja banka već je u tamošnji bankarski sustav ubrizgala dosad rekordni iznos novih kredita, a poticajne mjere očekuju se i u Singapuru, nakon što je objavljeno da je u siječnju izvoz te zemlje pao.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio, nakon dva tjedna rasta, jer je ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,80 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,90 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 110,50 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla s 1,1295 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,1310 dolara.

Cijene nafte na najvišim razinama od studenoga

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti nakon što su prošloga tjedna skočile više od 5,5 posto i dosegnule najviše razine od studenoga prošle godine.

Podršku cijenama pružaju podaci da su članice OPEC-a, u skladu s lanjskim dogovorom, smanjile proizvodnju, dok Saudijska Arabija najavljuje i daljnje proizvodne rezove u ožujku.

Zahvaljujući tome, jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla oko 35 centi, na 55,95 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 20-ak centi, na 66,45 dolara.